Кламер БГ - Новини: Митрополит Антоний предложил Йордан Динев за най-високото държавно отличие

Митрополит Антоний предложил Йордан Динев за най-високото държавно отличие

Общество

|
Пет, 29 Юни 2018г. 16:07ч.
Митрополит Антоний предложил Йордан Динев за най-високото държавно отличие

Инициативен комитет оглавяван от митрополит Антоний е предложил о.р. полковник Йордан Динев за най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен. Това съобщава вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на правителственото заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

Каракачанов внесе предложението за награждаването на бизнесмена от Свети Влас в Министерския съвет, което правителството одобри в сряда. На следващия ден след вицепремиерът и Йордан Динев откри паметник на хан Тервел в черноморския град.

От думите на Каракачанов става ясно още, че инициативата за награждаването на Динев е подкрепена още от Атлантическия клуб, Бургаския свободен университет, академик Стефан Воденичаров и много други известни български граждани.

Орденът на бизнесмена със спорна репутация се дава заради "заслугите, които той има към изграждането на православни храмове, поддръжката на православни храмове, също така изграждането на паметници, свързани с българската история и най-вече военната ни история", обяснява Каракачанов.

Той уточнява, че връчването на най-високото държавно отличие е съгласувано и с президента Румен Радев, който трябва да издаде указа и да го награди.

Премиерът Бойко Борисов казва, че се доверява на предложението на Каракачанов.

Благотворителната дейност на братята Йордан и Динко Диневи е малко известна в публичното пространство. Техните имена се свързват с ваканционни комплекси по Черноморието и в Пампорово, както и с жилищните в няколко големи града. Ходингът им "Диневи груп" наброява 52 фирми с разнородна дейност.

Двамата братя са собственици и на най-голямото яхтено пристанище у нас, заради което Свети Влас беше обявен за град по времето на тройната коалиция.

Братя Диневи участват и в местната политика чрез една от т.нар "бизнес партии" – МОРЕ, чиито опоненти твърдяха, че е дала на братята властта в община Несебър. На откриването на паметника беше и кметът на Несебър Николай Димитров.

През 2010 г. прокуратурата започна разследване на сделка, с която бившата фирма на Диневи "Венид Яхт", оказала се собственост на техен съдружник, беше прехвърлена на безимотен мъж с 10 млн. лева задължения.

mediapool.bg