Кламер БГ - Новини: Каракачанов се зарече да не пуска посредници при ремонта на МиГ-овете

Каракачанов се зарече да не пуска посредници при ремонта на МиГ-овете

България

|
Четв, 28 Дек 2017г. 11:45ч.
Каракачанов се зарече да не пуска посредници при ремонта на МиГ-овете

Няма да бъдат допуснати посредници при ремонта на МиГ-овете, каза в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ. През миналата седмица поръчката за ремонта и поддръжката на бойните самолети МиГ-29 бе прекратена заради обжалване от страна на от страна на украинска държавна фирма“Укринмаш“.

"Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата "РСК - МиГ". Каквито и номера да правят от тук нататък, няма да минат", обясни Каракачанов, който по-рано определи действията на украинците като “саботаж“ на бойната ни авиация.

Сега военният министър каза, че има закони, които могат да спрат всяка обществена поръчка и даде пример тази за храната в армията. Той смята, че трябва да бъде променен Законът за обществените поръчки заради национална сигурност.

Министърът прогнозира, че проблемът ще бъде решен до средата на февруари. "Не могат да ми извиват ръцете. При подобни случаи се нахъсвам още повече", обясни Каракачанов.

"Жалбата до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ремонта на МиГ-овете е подписана от някакъв човек, но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите. Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв.", каза Каракачанов

За ремонта и поддръжката на транспортните самолети "Спартан" той каза, че служебното правителство е направило опит да се договори с италианската компания “Аления аеронавтика“, но офертата се е сторила твърде висока на предишните управляващи.

“Ние продължихме преговорите. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, пък може и прокурор, защо съм се съгласил при такива високи цени", каза Каракачанов.

mediapool.bg