Кламер БГ - Новини: Прокуратурата атакува в съда поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца

Прокуратурата атакува в съда поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца

България

|
Четв, 28 Дек 2017г. 12:50ч.
Прокуратурата атакува в съда поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца

Върховната административна прокуратура протестира пред съда увеличаването на цената в три града – Бургас, Ямбол и Враца.

Аргументът на държавното обвинение е, че ВиК-дружествата в тези градове са представили пред енергийния регулатор (КЕВР) бизнес-планове, които не са съгласувани от съответните ВиК-асоциации. Това изискване фигурира в Закона за водите.

“Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, вкл. в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри. По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори“, гласи съобщението на Върховната административна прокуратура (ВАС).

Проверката на ВАП продължава и за останалите градове.

Вдигането на цените на 15 водни оператора до 2021 г. бе одобрено още преди месеци с бизнес плановете на компаниите. Утвърждаването на новите тарифи стана факт на закрито заседание на регулатора, което се проведе в условията на свикан от БСП протест.

През април прокуратурата разследваше и повишаването на цената на водата в София, а сега стори това отново за столицата и още 13 области - Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

mediapool.bg