Кламер БГ - Новини: Кандидат-премиерът на ГЕРБ очаква пълна подкрепа за 7 приоритета

Кандидат-премиерът на ГЕРБ очаква пълна подкрепа за 7 приоритета

България

|
Пон, 12 Дек 2022г. 16:20ч.
Кандидат-премиерът на ГЕРБ очаква пълна подкрепа за 7 приоритета

Николай Габровски, сн. БГНЕС

"Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили и бих се радвал този кабинет да бъде избран с пълно мнозинство". Това каза кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски, след като представи предложения от него състав на кабинет и връчи изпълнения мандат на президента Румен Радев.

Въпреки тази негова заявка, все така няма мнозинство, което да подкрепи правителство с първия мандат. "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България" многократно заявиха, че не биха гласували за правителство на ГЕРБ.

След обявяването на имената на министрите, дойдоха и първите реакции на останалите формации по персоналния състав на проектокабинета.

"Проектоправителството, маскирано като експертно, е по същество кабинет Борисов-Радев-Пеевски", написа във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Огромно недоумение буди номинацията на Николай Павлов за министър на енергетиката. Това е човекът, причинил щета средно от над 1 милион лева на ден на България. Саморъчно подписал договор за отказ от евтиния азерски газ и прехвърлил количеството към Газпром. Павлов трябваше да бъде разследван, но прокуратурата иззе материалите, а после стопира процеса. Явно всичко това няма никакво значение в света на Борисов и Радев", добави той.

Според него "маската, наречена експертно правителство, прикрива хибридните назначения на Газпром лобито на Радев и корупционното лоби на Борисов под удобния чадър на прокуратурата".

"България не заслужава подобни фасадни демонстрации, зад които прозира желание за нови избори! България има нужда от отговорно редовно правителство, което да изведе страната от кризата и да продължи да гради – за хората", пише още Кирил Петков.

"Ако целта на проектокабинета "Габровски" е да се хареса на хората с десни и реформистки настроения, боя се, че тя не може да бъде постигната с тези имена. Не бих си хванал това гадже за лятото, нито избрал това правителство за зимата. За по-дълго да не говорим… Отделни имена на хора, които заслужават само уважение за досегашната си кариера, не могат да прикрият знаците за опасна олигархична договорка за нова "тройна коалиция", написа във Фейсбук евродепутатът от ДБ Радан Кънев.

Депутатът от БСП Румен Гечев пък заяви, че зад проектокабинета на Габровски стои лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Нали не си мислите, че проф. Габровски сам е съставил кабинета си? При всички случаи, зад кабинета, който ще бъде представен, стои Борисов и неговият екип", каза той пред БНТ.

По думите на Гечев е изключена вероятността който и депутат от БСП да излезе от зала при гласуване на проектоправителството на ГЕРБ, за да бъде "смъкнат" кворумът в залата.

"Не подкрепям такива задкулисни игри - невлизане в зала и заигравания с мнозинството. В крайна сметка, ако това правителство бъде избрано по този начин, то няма да просъществува дълго, тъй като няма как да се скрие от обществото кой как е избран", посочи той.

Повече от седмица в кулоарите на парламента се спряга именно версията, че 10-11 депутати от БСП или "Възраждане" ще напуснат залата, за да мине кабинетът "Габровски" с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Освен БСП, и "Възраждане" отхвърли такава възможност и подобен развой изглежда малко вероятен.

След обявяването на проектокабинета от "Български възход" излязоха с кратка позиция:

"Ние от партия "Български възход" винаги сме заявявали, че на страната е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас, за да има такова – разбира се, при предварително ясни условия и правила. Ще обсъдим предложения от проф. Габровски състав на Министерския съвет на заседание на парламентарната група, както и на коалиционен съвет и след това ще вземем решение".

Още преди ден лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще вземе окончателното си решение във вторник. Уточнението дойде, след като по-рано в неделя ГЕРБ обяви, че ДПС подкрепя правителството.

"Студентските изпити са дошли"

"Изключително важно е това, че нямаме време – не става въпрос за абстрактна криза. По редица важни въпроси решенията трябва да се взимат през следващите месеци. Студентските изпити са дошли и - подготвени, неподготвени - ще влезем в тях", заяви кандидатът за приемиер.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че Габровски е имал "нашата пълна подкрепа да прави своя свободен и осъзнат избор от професионалисти, и такъв състав на проектокабинет виждате".

"Така че тук за пореден път ГЕРБ прави своя избор да постави интереса на държавата над партията и това трябва да бъде оценено от всички", каза Атанасова.

Очаква се проектът на правителство на ГЕРБ да бъде гласуван в сряда или в четвъртък.

През последната седмица Габровски проведе срещи с ДПС, БСП, "Демократична България" и "Български възход". "Продължаваме Промяната" и "Възраждане" отказаха поканата. По време на тези разговори "Демократична България" категорично декларира, че няма да подкрепи правителство с първия мандат. БСП също обяви, че няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ. От "Български възход" изразиха готовност за диалог, а от ДПС поискаха да чуят целите, приоритетите и персоналния състав на евентуалното бъдещо правителство.

А трети мандат?

Николай Габровски нито потвърди, нито отрече дали би се съгласил да е номинация за премиер на третия мандат, ако се стигне до такъв. Той каза, обаче, че евентуален трети мандат би създал условия за задкулисни договорки между партиите и това може да остави съмнения у хората.

"Потенциалният старт на Министерски съвет с трети мандат ще бъде обременен с приказки, с които не искам името ми да се свързва. Третият мандат е хазарт и може да доведе до нови избори, което ще е катастрофа", каза Габровски.

Дори и да се съгласи да е евентуална номинация на третия мандат, Габровски каза, че ще постави условие за свобода и независимост на действията му.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече каза, че ще настоява Габровски отново да е кандидат за премиер при евентуален трети мандат. Това негово настояване съвпада с друга версия за това как евентуално може да се стигне до редовен кабинет с третия мандат с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". И тя обаче засега трудно изпълнима.

Приоритетите на проектокабинета "Габровски"

Николай Габровски заяви, че е очертал приоритети по 7 теми, по които има мнозинство в 48-ото Народно събрание, а по останалите теми може "да има препирни между политическите сили".

Кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски e "убеден, че е необходимо":

- съставяне на редовно правителство с цел бързо преодоляване на разделението в обществото, възстановяване на диалога между партиите и институциите, прекратяване на политическата криза;

- провеждане на правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията;

- въвеждането на бързи и ефективни антикризисни мерки, които да преодолеят предизвикателствата на икономическата криза, инфлацията и спада на икономическия растеж, включително постигане на фискална устойчивост;

- ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана;

- провеждане на ключови реформи, включително чрез Плана за възстановяване и устойчивост;

- полагане на активни политически и дипломатически усилия за приемане на България в Шенгенското пространство;

- мобилизиране и подготовка на бизнеса, банковия сектор и гражданите за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 година;

- постигане на енергийна независимост, включително чрез продължаване на усилията за осигуряване на реална диверсификация на източниците на доставка;

- реализирането на целенасочени публични инвестиции в ключови сектори за цялото общество, каквито са образованието, здравеопазването, социалната защита;

- България трябва да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори;

mediapool.bg