Кламер БГ - Новини: Канадският премиер ще задейства закона за извънредните мерки заради протестите

Канадският премиер ще задейства закона за извънредните мерки заради протестите

Свят

|
Вт, 15 Фев 2022г. 13:43ч.
Канадският премиер ще задейства закона за извънредните мерки заради протестите

Джъстин Трюдо, сн. ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо съобщи, че правителството ще задейства закона за извънредните мерки, за да се справи с "незаконните", както посочи той, блокади на протестиращите срещу противоепидемичните мерки, започнали преди повече от две седмици, съобщиха осведомителните агенции. До седем дни парламентът трябва или да одобри решението на кабинета за прилагане на извънредните правомощия, или да го отхвърли.

Протестите парализираха част от канадската столица Отава и спряха за шест дни движението по основния мост, свързващ Канада със САЩ.

"Блокадите вредят на нашата икономика и застрашават обществената сигурност", каза Трюдо на пресконференция. "Не можем и няма да позволим да продължават незаконните и опасни действия". Той подчерта, че за прилагане на извънредните правомощия няма да бъдат разполагани военни, а мерките ще бъдат разумни, пропорционални на заплахите, ограничени във времето и ще важат за отделни региони.

С навлизането на протестите в третата им седмица растеше и напрежението, и критиките към властите, че не действат достатъчно твърдо срещу протестиращите.

Въпреки положените усилия вече е ясно, че има сериозни предизвикателства срещу възможността правоприлагащите органи да си вършат работата, каза Трюдо.

Законът за извънредните ситуации от 1988 г. позволява на федералното правителство да разреши използването на специални временни мерки за гарантиране на сигурността при извънредни ситуации.

Наричан преди Закон за мерките по време на война, този закон е използван само три пъти в канадската история: по време на двете световни войни и през 1970 г. от бившия министър-председател Пиер Трюдо, бащата на Джъстин Трюдо, по време на т.нар. "Октомврийска криза", когато квебекски сепаратисти отвлякоха британски дипломат и квебекски министър.

Провинция Онтарио съобщи, че тази седмица ще премахне свързаните с коронавируса ограничения върху капацитета на ресторантите, баровете, казината и други обекти, а от 1 март ще отмени изискванията за удостоверяване на ваксинация.

mediapool.bg