Кламер БГ - Новини: В Русия започна нов съдебен процес срещу Навални

В Русия започна нов съдебен процес срещу Навални

Свят

|
Вт, 15 Фев 2022г. 13:47ч.
В Русия започна нов съдебен процес срещу Навални

В Русия започна нов съдебен процес срещу Навални

Руски съд започна днес разглеждането на ново дело срещу основния опонент на Кремъл Алексей Навални, излежаващ вече над една година присъда за измама и застрашен от още десет години затвор, предаде Франс прес.

Навални се появи в заседателната зала в затвора си на стотина километра от Москва, облечен със затворническа униформа и с обръсната глава, придружен от адвокатите си и обкръжен от надзиратели, констатира журналистка от АФП.

По време на техническа пауза в началото заради проблеми със звука опозиционерът прегърна съпругата си Юлия Навалная. Тя изрази вчера възмущение от "подлостта" на Кремъл, като нарече новите съдебни процедури срещу мъжа си "незаконни" и "безчестни".

През февруари 2021 г. 45-годишният днес Навални вече бе осъден на 2,5 години лишаване от свобода по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Борецът с корупцията излежава присъдата си в наказателна колония в Покров на 100 км източно от Москва. Там започна днес и новият процес срещу него - изключителна мярка за сигурност, разкритикувана от поддръжниците на опозиционера.

Сега следствието обвинява Алексей Навални, че е злоупотребил с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Навални е застрашен и от шестмесечна присъда за обида на съда по време на заседание миналата година. Двете дела се разглеждат в рамките на един и същ процес, уточнява АФП.

mediapool.bg