Кламер БГ - Новини: Канада ще приеме 10 000 уйгури

Канада ще приеме 10 000 уйгури

Свят

|
Четв, 02 Фев 2023г. 08:29ч.
Канада ще приеме 10 000 уйгури

Канада ще приеме 10 000 уйгури

Канадският парламент единодушно подкрепи необвързващо предложение за приемането на 10 000 мюсюлмански уйгурски бежанци от китайския Синцзян-уйгурски автономен район в Канада в период от 2 години, предоха Ройтерс и Франс прес.

Камарата на общините гласува с 322 гласа "за" и нито един против в подкрепа на законопроекта на члена на парламента Самир Зубери.

В документа се призовава и за признаване на факта, че уйгурите и други тюркски мюсюлмани, избягали в трети страни, са изправени пред "натиск и сплашване" от страна на Китай да се завърнат.

Въпреки че одобряването на законопроекта не задължава правителството на премиера Джъстин Трюдо да изпълни предложението, единодушната подкрепа вероятно ще окаже натиск върху неговото правителство на малцинството да предприеме действия.

Канада винаги ще изпълнява своята роля за подпомагане на нуждаещите се от закрила, каза министърът по въпросите на имиграцията, бежанците и гражданството Шон Фрейзър.

Правозащитни групи обвиняват Китай в широкоразпространени злоупотреби спрямо уйгурите, включително масова употреба на принудителен труд в лагери за интернирани лица. Пекин категорично отрича подобни злоупотреби.

Уйгурите са предимно мюсюлманско етническо малцинство, което наброява около 10 милиона в западния автономен район Синцзян.

През 2021 г. Канада стана една от първите държави, която квалифицира отношението към уйгурите в Китай като геноцид.

mediapool.bg