Кламер БГ - Новини: Камерън помолил кралицата за помощ при референдума за независимост на Шотландия

Камерън помолил кралицата за помощ при референдума за независимост на Шотландия

Европа

|
Четв, 19 Септ 2019г. 17:06ч.
Камерън помолил кралицата за помощ при референдума за независимост на Шотландия

Бившият британски премиер Дейвид Камерън днес разкри, че е помолил кралица Елизабет Втора за дискретна подкрепа в кампанията на референдума за независимост на Шотландия от 2014 г., защото "се паникьосал" от допитвания, които прогнозирали победа на отговора "Да", предаде Франс прес.

Камерън заяви за Би Би Си, че възможността от победа на сепаратистите предизвикала в него "усещане на нарастваща паника, че нещата може да завършат зле" и че тогава той помолил за помощ кралицата, макар и тя да трябва да пази неутралитет.

"Спомням си разговори с моя личен секретар, който е разговарял с личния секретар на кралицата, а след това аз разговарях с него. Не съм искал нищо неуместно или противоконституционно, а просто малък знак, за който мислехме, че може да е решаващ", обяснява Камерън в документален филм за годините му на власт, който ще се излъчи довечера. Днес излиза и негова мемоарна книга.

Няколко дни преди референдума през септември 2014 г. Елизабет Втора заяви, че се надява "хората много внимателно да помислят за бъдещето". Този неин коментар бе изтълкуван от юнионистите като нареждане на кралицата да се запази целостта на страната.

"Макар и съвсем кратък, той позволи да се промени съвсем леко начинът на възприемане на нещата", каза Камерън за Би Би Си.

В крайна сметка 55 процента от шотландците гласуваха за оставане в състава на Великобритания.

Разкритието на Камерън предизвика възмущението на управляващата в Шотландия Шотландска национална партия.

"Това не само е напълно неуместно, но и показва колко отчаян е бил премиерът във финалната права на шотландския референдум", написа в Туитър бившият шотландски първи министър (2007-2014 г.) и бивш лидер на шотландските сепаратисти Алекс Салмънд.

Заради Брекзита Шотландската национална партия призова да се организира втори референдум за независимост в следващите години, без да предлага конкретна дата засега.

mediapool.bg