Кламер БГ - Новини: Камен Алипиев може да бъде уволнен от БНТ, защото нямал диплома

Камен Алипиев може да бъде уволнен от БНТ, защото нямал диплома

България

|
Нед, 01 Септ 2019г. 15:13ч.
Камен Алипиев може да бъде уволнен от БНТ, защото нямал диплома

Дългогодишният спортен журналист на БНТ Камен Алипиев-Кедъра може да бъде уволнен от Българската национална телевизия. Причината, която ръководството изтъква, е това, че Алипиев нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да е част от дирекция "Спорт".

За отстраняването на Алипиев съобщи вестник "24 часа", който цитира назначеният от Емил Кошлуков директор на новосъздадената дирекция "Спорт" Сашо Йовков. Йовков беше един от конкурентите на Кошлуков за генерален директор на БНТ. Решението за създаване на дирекция "Спорт" и назначаването на Йовков за неин ръководител бе сред първите, взети от ръководството на БНТ след избора на Кошлуков. Преди това спортният екип на БНТ беше обособен в продуцентски център "Спорт", оглавяван от Витомир Саръиванов.

Според Сашо Йовков в БНТ имало правилата за наличие на образование за определени позиции. Проблем с липсата на ценз на Алипиев обаче имало сега, тъй като заради новата структура се откривали нови позиции и за назначаването на хората се гледало и дали имат нужния ценз. Така Алипиев към момента е извън дирекция "Спорт" заради липсата на документ за висше образование, въпреки че работи в обществената телевизия о 1987 г., а в спортната редакция е от 1992 г. Алипиев е и едно от лицата на БНТ. Според Йовков имало вариант дългогодишният спортен журналист да остане в телевизията на граждански договор.

Той подкрепи протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 г., когато тогавашният програмен директор на телевизията искаше да промени темите на сутрешното предаване "Денят започва с култура". Тогава Алипиев определи назначаването на Кошлуков в БНТ като "послание към обществото" и въпреки че уточни, че лично никога не е имал нещо против "личността на г-н Кошлуков", "знаците, които се дават на и без това доста заспалото българско общество, са доста неприятни за мен".

Информацията за възможното уволнение на Алипиев предизвика доста негативни реакции във Фейсбук. Коментарите са основно за това, че той работи в телевизията от дълги години и професионализмът му няма нужда да се доказва с диплома. Самият Алипиев написа под един от постовете, че "когато ти правиш нещо от години, то ти се удава и ти си превърнал уменията си в стандарт в своя бизнес, не можеш да бъдеш унижаван, заради това, че не си взел дипломата си, особено, когато тя дори няма общо с професията ти". И добави: "Стив Джобс нямаше диплома, а Никола Гюзелев учеше в Художествената академия!".

По-рано през седмицата излезе информация, че БНТ смята да спре предаването за култура "Нощни птици" с водещ Искра Ангелова. До момента официално становище от телевизията няма.

По-рано от БНТ съобщиха, че спират предаванията "Спортисимо" и "Стани богат" и намаляват бюджета на "Бързо, лесно, вкусно". Мотивът е съкращаване на разходите на телевизията, която има сериозни финансови проблеми.

mediapool.bg