Кламер БГ - Новини: Камарата на общините одобри новия законопроект за нелегалната имиграция

Камарата на общините одобри новия законопроект за нелегалната имиграция

Свят

|
Четв, 27 Апр 2023г. 13:11ч.
Камарата на общините одобри новия законопроект за нелегалната имиграция

Камарата на общините одобри новия законопроект за нелегалната имиграция

Камарата на общините на британския парламент даде одобрението си за нов законопроект, с който се забранява влизането в страната на пристигащите с малки лодки през Ламанша нелегални мигранти, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало възможно, след като британското правителство е направило няколко изменения в законопроекта по искане на Консервативната партия.

Възпирането на пристигащите с малки лодки в страната мигранти е един от петте въпроса с приоритетно значение за премиера Риши Сунак. Според законопроекта за нелегалната имиграция лицата, които пристигнат с малки лодки през Ламанша, няма да имат право да търсят убежище във Великобритания и ще бъдат депортирани или в собствените им страни, или в така наречените безопасни трети държави.

Камарата на общините одобри на трето четене законопроекта с 289 гласа "за" и 230 гласа "против", след което той бе изпратен за гласуване в Камарата на лордовете, където може да бъде изменен или забавен.

"Нелегалната миграция подкопава целостта на имиграционната ни система", заяви в парламента преди вота отговарящият за имиграцията в министерството на вътрешните работи Робърт Дженрик.

"Затова искаме да спрем лодките и да гарантираме сигурността по нашите граници, което е и целта на този законопроект", добави той.

Според противници на законопроекта и някои благотворителни организации обаче предложенията могат да се окажат непрактични и да криминализират усилията на хиляди истински бежанци, които действително търсят убежище във Великобритания.

mediapool.bg