Кламер БГ - Новини: Президентката на Молдова обвини Русия в намеса във вътрешните работи

Президентката на Молдова обвини Русия в намеса във вътрешните работи

Свят

|
Четв, 27 Апр 2023г. 16:18ч.
Президентката на Молдова обвини Русия в намеса във вътрешните работи

Президентът на Молдова Мая Санду

Президентката на Молдова Мая Санду обвини днес Русия в намеса във вътрешните работи на страната, имайки предвид местните избори, насрочени за този уикенд в полуавтономния регион Гагаузия, на които по думите ѝ много от кандидатите са руски агенти, предаде Ройтерс.

Молдова не допусна тази седмица на своя територия делегация от руските региони да посети Гагузия, където в неделя жителите ще избират ръководителя на местната администрация.

Делегацията, беше водена от Рустам Миниханов, губернатор на руската република Татарстан, който каза, че е достойно за съжаление, че му е бил отказано да посети молдовската столица Кишинев.

"Свидетели сме на открита намеса във вътрешните работи, той (Рустам Миниханов) се отправи за Гагаузия, за да подкрепи един от кандидатите на изборите", каза Санду в предавано по телевизията изявление и добави: "За съжаление много от кандидатите на тези избори са руски агенти, а не политици, които искат да работят за благото на жителите на Гагаузия".

Москва отрича да се е намесвала във вътрешните работи на Молдова. Русия засега не е отговорила на обвиненията на Санду срещу част от кандидатите на изборите в Гагаузия.

Във вторник Москва обяви, че експулсира молдовски дипломат като реципрочна мярка на изгонването на руски дипломат от Молдова миналата седмица.

mediapool.bg