Кламер БГ - Новини: Калфин: Не виждам оферта към мен за президент. Аз минах по своя път вече

Калфин: Не виждам оферта към мен за президент. Аз минах по своя път вече

България

|
Пет, 22 Ян 2016г. 21:00ч.
Калфин: Не виждам оферта към мен за президент. Аз минах по своя път вече

"Не виждам оферта към мен за президент. Аз минах по своя път вече." Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин в петък вечерта пред БНТ. "Не са се водили разговори, нито има настройка аз да бъда издигнат за кандидат за президент от АБВ и ГЕРБ. Коментарите и изказванията на Радан Кънев и Татяна Дончева са нелепи и смешни," добави той.

"Преди да мислим кой, е хубаво да решим какво искаме от тях", заяви Калфин в отговор на въпрос подкрепя ли идеята за жена президент.

"Преди да издигаме конкретни кандидатури, трябва да си представим как ще изглежда следващият мандат на президента – там ще има много промени със сегашната ситуация", коментира той като уточни, че светът само за една година се промени много – нямаше бежанци, нямаше тези напрежения по границите ни между Турция и Русия, нямаше такива проблеми в Европейския съюз, все повече сигурността и външната политика, които са прерогативи на президента, ще набират важност. Трябва да помислим какво искаме от бъдещия президент, каза Калфин.

Вицепремиерът, който е от АБВ, припомни предложението на лидера им Георги Първанов повече партии да подкрепят една кандидатура, а не да се явяват 1000 кандидати, другата идея е поне основните политически пространства да се консолидират около кандидати, третата е всеки да си излезе с кандидата, което сме гледали доста години. “Изборът между 20 кандидати за президент надали е избор по красота – това е държавният глава, пост, който трябва да символизира обединението на нацията и да е лидер в трудни времена”, коментира Калфин.

Той се обяви за промяна на клаузата, че кандидатът трябва да е роден в България, като се аргументира, че това може да са деца на дипломати, родени, докато родителите им са били на мисия или са работили временно в чужбина. Колкото до изискването за последните 5 години да е живял в страната ни, с това той е съгласен, макар че трябва да има и изключение за работата в чужбина на дипломати, евродепутати.

"Не знам дали ще се събере мнозинство, има смисъл да се опита", каза той по повод предложенията на Първанов и сподели една от другите възможни промени в ролята на президента: "Например правото да обявява референдуми. Видяхте, президентът Плевнелиев измисли някакви въпроси, после Народното събрание му каза да си гледа работата."

Ивайло Калфин, който бе външен министър в кабинета "Станишев", бе издигнат за кандидат-президент на левицата през 2009 г., но загуби от кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Междувременно бившият президент и лидер на БСП Георги Първанов учреди своята партия АБВ, разцепвайки социалистите.

mediapool.bg