Кламер БГ - Новини: Учители по география протестираха срещу новите учебни планове

Учители по география протестираха срещу новите учебни планове

България

|
Съб, 23 Ян 2016г. 14:34ч.
Учители по география протестираха срещу новите учебни планове

Учители по география протестираха пред Министерството на образованието в София заради промяната в учебния план на техния предмет.

Част от съдържанието по предмета "География и икономика", което досега се е изучавало в седми клас, ще трябва да се преподава на петокласници и то без учебници от следващата учебна година 2016/2017.

Реформата предвижда материал, който сега се преподава в 10, 11 и 12 клас по география да се смъкне в 5, 6 и 7 клас, а в горните класове вече да не се изучава този предмет.

Според учителите децата на тази възраст все още не са подготвени да възприемат толкова сложен материал и ще намразят предмета.

Протестиращите искат от Министерството на образованието да отложи с една година предлаганата реформа, за да бъде по-добре обмислена и по-качествено направена.

По-рано през седмицата от ведомството на министър Тодор Танев излязоха със съобщение, че "проектите по отношение на учебните програми са разработени в резултат на преструктуриране, актуализиране и прецизиране на сега действащите учебни програми, което не е направено самоцелно и механично".

Следван е принципът за баланс за целия период на обучение по география и икономика, засягащ природата, обществото, стопанството, политиката и регионите на България, се казва в позицията на министерството. Според нея не е коректно да се говори за "увеличаване на учебното съдържание в V клас", тъй като става въпрос за цялостно нова концепция за подбора и структурирането на учебното съдържание.

В V клас учебното съдържание по география и икономика се организира около ключови понятия и умения. Обучението не трябва да се схваща като учебно съдържание, което да се "преподаде" за определен брой часове, се казва в позицията на Министерството на образованието.

mediapool.bg