Кламер БГ - Новини: Как гласуват политиците (СНИМКИ)

Как гласуват политиците (СНИМКИ)

България

|
Нед, 26 Май 2019г. 16:41ч.
Как гласуват политиците (СНИМКИ)

Ние сме Европа и Европа трябва да е такава, каквато на нас ни харесва - сигурна, просперираща и с високи доходи. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас в 78-о СОУ "Христо Смирненски" в Банкя в неделя.

"Тук, в България има дълги празници, по 3-4 дни се събират. Хората обичат да пътуват, имат пари и пътуват и то най-вече в чужбина", допълни Борисов, като по думите му това е доказателство, че доходите у нас растат.

Той все пак се надява до края на деня избирателната активност да се качи и повече избиратели да отидат до урните.

"Сега много хора са навън, направили сме всичко възможно, тировете спряхме, за да могат хората да се приберат и да гласуват", каза той.

По традиция той отдите да гласува в следобедните часове. Борисов посочи, че ако е имало машинно гласуване в секцията, в която упражнява своя вот, сигурно и той е щял да го пробва.

Премиерът обяви за лицемерие да не се публикуват данните от екзит пол в изборния ден.

Въпреки слабата избирателна активност още в ранните сутрешни часове много от партийните лидери и кандидатите за евродепутати вече бяха упражнили своя вот.

Сред най-раннобудните бе вторият в листата на ДПС Делян Пеевски, който гласува още в 8.20 часа във велинградското село Света Петка, придружен от няколко охранители. "Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския" - е отговори Делян Пеевски пред "Дневник" защо предпочита да замине за Брюксел минути след като е гласувал.

Също под засилена охрана гласува почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Той гласува в 36 СУ "Максим Горки" в компанията на дългогодишния шеф на пресцентъра на партията и настоящ депутат от движението Велислава Кръстева.

В същото училище своя глас упражни и водачът на листата на БСП Елена Йончева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува в 25 ОУ “Петър Берон“ .

"Гласувах за промяна и за справедливост, за една обединена Европа и по-социална, за това българите да имаме своето достойно място там и да бъдем равни с другите европейски народи, да не ядем второ качество храна, да получаваме европейски доходи и да имаме европейски стандарт на живот", коментира пред журналисти Нинова, която отиде да гласува заедно със съпруга си.

Нинова призова да се гласува на европейските избори. “Виждам, че и тук засега е ниска избирателната активност, но вярвам, че в следобедните часове ще бъде по-висока, защото е много важно всеки да даде гласа си, коментира тя.

“Гласувах за силна България в обединена Европа, каза водачът на листата на ГЕРБ/СДС Мария Габриел, която пусна своя глас в благоевградското село Хаджидимово.

Габриел избра да гласува с хартиена бюлетина. “Гласувах за България, задаваща приоритети в европейския дневен ред, гласувах за Европа, която се грижи за най-отдалеченото училище, за най-малкото населено място. Гласувах и за Европа, която носи полза в ежедневието“, допълни Габриел.

Водачът на листата на Демократична България Радан Кънев гласува машинно в 1 СУ "Пенчо Славейков". “Тези избори са много важни, дано повече хора са го разбрали. Гласувах за силна Европа и по-демократична България“, посочи той.

“Гласувах на машина и се почувствах малко поне в XXI век, така че призовавам всички, които имат в секциите машини да ги използват“, заяви Кънев.

Той е уверен, че неговият глас има тежест и за това всеки трябва да гласува.

Кандидатът сподели на личната си страница във Фейсбук снимка, от която се вижда, че в избирателна секция в Добрич на списъка не фигурира първото му име. “Пише ...Миленов Кънев без Радан. Притеснихме се с колегите да не е повсеместна грешка, но се оказа инцидентен случай“, обясни той.

Президентът Румен Радев гласува в професионална гимназия по транспорт ”Макгахан”.

“Изборите за Европейски парламент са не по-малко важни от националните избори. Защото Европа и България се намират на кръстопът. Нуждаем се от единна, силна и солидарна Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани“, каза президентът.

“Нуждаем се от демократична България, силна с върховенството на закона и свободата на словото. С ефективността на своите институции, с предприемчивостта, идеите и таланта на своите граждани. И нашето бъдеще, нашата свобода, сигурност и благоденствие зависят и от хората, и от идеите, които днес подкрепяме с гласа си. Затова призовавам всички българи да гласуват и да не оставят друг да решава тяхното бъдеще. Тяхното участие в тези избори е най-сигурно средство за неутрализиране на всеки опит за доминация на корпоративен, контролиран и купен вот“, допълни Радев.

Надявам се да се повиши избирателната активност, това е наша отговорност, каза Радев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров гласува

в Първа частна математическа гимназия на бул. “Генерал Скобелев“.

Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки гласува в 66 СУ “Филип Станиславов“, кв. “Овча купел“.

mediapool.bg