Кламер БГ - Новини: "Златни ланци" срещу "Партизани": Изборните кавги в Галиче се пренесоха в парламента

"Златни ланци" срещу "Партизани": Изборните кавги в Галиче се пренесоха в парламента

България

|
Ср, 30 Май 2018г. 13:46ч.
"Златни ланци" срещу "Партизани": Изборните кавги в Галиче се пренесоха в парламента

Споровете и размяната на взаимни обвинения и силни думи между ГЕРБ и БСП около проведените в края на седмицата частичните кметски избори в Галиче и в девинското село Беден се пренесоха в сряда и в пленарната зала на Народното събрание чрез декларации от парламентарната трибуна.

Най-напред БСП поиска изслушване в парламента на вътрешния министър Валентин Радев относно действията на полицията в изборния ден в двете села. Изборният процес е делегитимиран, изборните резултати са изкривени, гражданите са все по-отчуждени от политическия живот на страната, все по-малко от тях намират смисъл да гласуват, все по-ниско е доверието в представителните институции, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

БСП: Обречени сме, ако се примирим с властта на златния ланец

БСП няма да се примири с това положение, подчерта той и припомни, че са подали сигнал до прокуратурата, ще сигнализират и неправителствените организации, които имат отношение към изборния процес.

"Щяхме да питаме и министъра на правосъдието откъде и как затворник има телефонни номера, но решихме, че няма смисъл. Вече знаем, че по тези въпроси основните компетентни хора в българските затвори са чистачките", коментира Зарков, цитиран от БТА.

Според естествено наложилата се терминология в нашата страна избори не се печелят, на изборите се бие, заяви депутатът. Тежкият златен ланец и победоносно вдигнатата чаша с уиски са регалиите на местната власт в Галиче, заяви той. Бившият кмет, осъденият на четири години и половина затвор за отвличане, побой и грабежи Ценко Чоков активно участва и допринесе за избора на кандидата на ГЕРБ - неговия личен приятел и близък съратник, коментира Зарков.

"Обречени сме, ако продължаваме да извъртаме глава от очевидните аномалии на българския политически живот. Обречени сме, ако се примирим с властта на златния ланец", подчерта Зарков и добави, че е отчайващо спокойствието, с което се приемат всички тези аномалии.

На тези, които решат да не си мълчат, гарантираме своята подкрепа, заяви депутатът. "Напълно наясно сме с натиска, на който са подложени активисти на БСП по места, включително участниците ни в избирателните ни комисии. Ще застанем като един зад тях", каза той.

ГЕРБ: Там, където няма избори, има партизани

Опитът Галиче да се превърне в Сталинград няма да бъде успешен, предупреди в отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По-сериозният проблем, според него, са внушенията, че изборите в България са фалшифицирани, защото БСП не може да ги спечели.

Биков не изключи БСП да се замисля за действия, които да я доведат на власт без избори - като "взриви" изборите. Това е много опасна игра, тя е играна, предупреди депутатът и вметна, че между другото, в община Трън левицата е нямала кандидат, което означавало, че Трънският отряд се е влял в ГЕРБ. По думите на депутата, логиката води до извода, че работите отиват на партизанство, защото там, където няма избори, има партизани, но заяви, че ГЕРБ няма да позволи това.

В същото време той не отрича правото на социалистите да сезират компетентните органи, европейските институции, ако виждат основание, но, по думите му, никой няма право да делегитимира вота и да внушава, че той няма никакво значение. Може би в Галиче има някакъв технически проблем, ще се съобразим с решението на съда, но нека да бъдем отговорни към демокрацията, добави Тома Биков.

Представителят на ГЕРБ припомни, че от началото на мандата на сегашния парламент е имало общо 28 частични избора в четири общини и в 24 кметства, като неговата политическа сила е спечелила 13 кметски места срещу три на БСП. В същото време се говори за страх, за овладяване на цялата държава - според мен неоснователно, защото, ако бяхте прави, трябваше да бъдат 28 от 28, продължи Биков. Затова, според него, шокът на левицата бил странен и показвал, че въпреки че губят вече 10 години, социалистите не са се научили да го правят с достойнство.

За Галиче излъгахте, че са дописвани в списъците хора /дописани са двама-трима членове на СИК/, излъгахте, че ВМРО са първи в циганската махала, те имат по-малко гласове от вас там, продължи с опроверженията Тома Биков. По думите му, е съвсем логично подкрепата на коалиционния партньор ВМРО за кандидата на ГЕРБ срещу претендента на БСП.

ГЕРБ, подчерта още Биков, е и единственият реален конкурент на ДПС в смесените райони, където БСП няма кандидати. Кого подкрепяте, когато ГЕРБ излиза на избори срещу ДПС, попита той социалистите.

Нинова: Единственият официално признат лъжец е Борисов

Когато казвате че БСП лъже, моля да се придържате към фактите и решенията на българския съд, намеси се лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След което предупреди, че при всеки опит на ГЕРБ да обвини левицата в лъжа, ще им бъде напомнено: "единственият официално признат от българския съд лъжец - министър-председател, действащ председател на Съвета на ЕС, се казва Бойко Методиев Борисов".

Няма съдебно решение с такова определение, нарушихте правилника, намеси се председателстващият заседанието Емил Христов.

Нинова вероятно обаче има предвид решението на СРС в полза на депутата Елена Йончева, която обвини Борисов в лъжа заради твърдението му, че по времето на Тройната коалиция

е работила като журналист на държавни разноски.

Междувременно тече съдебната сага с взаимните искове между Нинова и Борисов. Двамата се съдят взаимно за морални вреди след обиди и клевети. Борисов съди Нинова за думите "крадецът казва дръжте крадеца", изречени пред "Нова телевизия" на 23 март. Тя пък го съди за това, че е казал за нея, че е "върл активист на СДС" и я нарекъл "госпожа Лъжа" в интервю пред бТВ на 9 март.

mediapool.bg