Кламер БГ - Новини: Лазар Влайков получи 3 години и 4 месеца за смъртта на ресторантьор

Лазар Влайков получи 3 години и 4 месеца за смъртта на ресторантьор

България

|
Ср, 30 Май 2018г. 15:40ч.
Лазар Влайков получи 3 години и 4 месеца за смъртта на ресторантьор

Бившият шеф на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков получи в сряда присъда от 3 години и 4 месеца затвор затова, че заради безотговорно държане на личното си оръжие е допуснал да се стигне до убийството на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев.

Общинарят от ГЕРБ си издейства наказание под минимума, предвиден в Наказателния кодекс (НК), признавайки в началото на делото фактите, посочени в обвинителния акт. Така Пазарджишкият районен съд разгледа процеса по съкратената процедура в рамките на едно заседание.

Прокуратурата поиска 4-годишна присъда за Влайков, отчитайки намаляване с една трета на 6-годишното наказание, което щеше да поиска, ако казусът се разглеждаше по общия ред. Съпругата на убития Павлина и дъщеря му Деница бяха конституирани от съда като частни обвинители и поискаха максимална присъда от 10 години затвор за подсъдимия.

Лазар Влайков ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 7000 лева. Той ще изтърпява присъдата си при лек режим – в затворническо общежитие от открит тип. Решението на съда не е окончателно.

Трагичният инцидент, при който смъртоносно бе прострелян Наско Тонкев, стана в началото на миналата есен по време на тържество, организирано именно от Влайков. Първоначално разпространената версия бе, че 6-годишният племенник на общинаря Юри е произвел фаталния изстрел, докато държал пистолета му "Глок". Впоследствие обаче роднините на убития Тонкев обявиха, че именно Влайков е произвел фаталния изстрел.

В крайна сметка следствието не установи доказателства в тази посока, и той бе обвинен само за безотговорно държане на огнестрелно оръжие, предоставено на непълнелетно лице, като с него е причинена смърт на един човек.

От пледоарията на обвинението стана ясно, че разследващите нямат дори бегла представа как пистолетът на общинаря се е озовал в ръцете на племенника му Юри. Освен това майката на детето е отказала с него да бъде извършен следствен експеримент, който да установи дали то въобще е способно да натисне спусъка. По време на следствието е установено още, че детето бърка лица и имена, присъствали на трагичния инцидент.

Преди близо два месеца Деница Тонкева прати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което го призоваваше да не оставя подчинените му да забравят за случая.

"Всички хора ме питат – какво става с вашия случай, Лазар пак ли ще се измъкне? Така, ние се организирахме и събрахме подписката, защото неговото поведение – на Лазар Влайков, до момента показва чувство на безнаказаност. Той открито говори пред медиите, че ще напусне Общинския съвет, когато той сам пожелае", разказа в началото на април момичето пред Нова телевизия.

Заради трагичния инцидент Лазар Влайков подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември, но не и като общински съветник. Междувременно съдът го освободи от арест през ноември м.г. срещу гаранция от 8000 лева.

mediapool.bg