Кламер БГ - Новини: Кабинетът успокои бизнеса с увеличени енергийни помощи

Кабинетът успокои бизнеса с увеличени енергийни помощи

България

|
Пон, 16 Май 2022г. 13:32ч.
Кабинетът успокои бизнеса с увеличени енергийни помощи

Кабинетът успокои бизнеса с увеличени енергийни помощи

Правителството предложи на бизнеса увеличени енергийни помощи за следващите два месеца, а работодателите обявиха, че са доволни от диалога и предложения пакет за подкрепа от държавата. Затова на този етап бизнес организациите се оттеглят от националния протест на 18 май, макар че остават в протестна готовност. Срещата на правителството с превозвачите, които не са се отказали от акцията, е във вторник от 15 ч.

p>

Има известно разминаване на информацията за мерките, която бе подадена от правителствения пресцентър и от самия премиер Кирил Петков след преговорите.

Петков съобщи, че всяка цена на тока над 200 лв. на мегаватчас ще бъде компенсирана с 80% субсидия от държавата.

"Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни. Едновременно с това се договорихме, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата", каза Петков.

Правителственият пресцентър съобщи, че са договорени компенсациите за тока за месец май, които ще възлизат на 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Няма да има таван на цената. По текущи данни от БНБ това означава, че през май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Втората мярка е за закупуването на газ за индустрията. Правителството обяви, че са подсигурени необходимите количества, както за българския бизнес, така и за "Булгаргаз".

Цената, която бе постигната за месец май, е с 14.3% по-висока от април, а за юли се очаква намаление.

Правителството ще компенсира пълния размер на повишението за този месец. Тоест цената както за българските граждани, така и за бизнеса през май спрямо април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на "Газпром експорт" да спре доставките за България.

"Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компансации от май и юни", обяви на свой ред премиерът Петков. Това дава възможност бизнесът да няма притеснения за май и юни. Обсъдихме и успехите на българското правителство с договарянето на доставките на газ дългосрочно", каза премиерът Кирил Петков.

Обещаните от правителството дългосрочни мерки изисква промяна на законодателството. Една от тях е за автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електроенергията.

Ще има промени за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Към него ще се изплащат "свръхпечалби" от държавните енергийни компании. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

"Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България", каза след срещата Добри Митев, който е председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара. Разчитаме за в бъдеще да имаме ползотворен диалог, допълни той.

"Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен", допълни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

mediapool.bg