Кламер БГ - Новини: Кабинетът обмисля компенсация от 15 лева на ден за бежанец в хотел след 31 май

Кабинетът обмисля компенсация от 15 лева на ден за бежанец в хотел след 31 май

България

|
Пон, 16 Май 2022г. 13:52ч.
Кабинетът обмисля компенсация от 15 лева на ден за бежанец в хотел след 31 май

Кабинетът обмисля компенсация от 15 лева на ден за бежанец в хотел след 31 май

Кабинетът "Петков" обмисля при желание на хотелиери схемата за подслон на бежанци в хотели да продължи и след 31 май, но срещу 15 лева на ден компенсация за бежанец. Това стана ясно в понеделник от изказване на шефа на Агенцията на бежанците Мариана Тошева. За сравнение подкрепата в момента е 40 лева на ден за бежанец.

"Правят се разчети в рамките на 15 лв. на ден, там където е възможно да останат хора и да бъдат настанявани хора. През Министерство на туризма трябва да се направят тези договорености", каза Тошева пред бТВ, като уточни, че те се отнасят за по-ниско категорийния клас хотели. В предходните дни през медиите част от хотелиерите се обявиха за продължаване на схемата.

В момента в хотели са настанени 63 000 бежанци от Украйна. Предвижда се те да бъдат настанени след 31 май в общински и държавни ведомствени бази. Свободните места в тях обаче са едва 35 000 души.

"Има резервен план, бежанци могат да бъдат настанени и в спортни бази", каза още Тошева. Тя увери, че са направени проверки на наличните спортни бази и те отговарят на условията. Същевременно до края на миналата седмица 9000 бежанци са заявили, че желаят да започнат работа.

"Тези, които са си намерили работа е желателно да излезнат на квартира", каза още Тошева. Тя припомни, че правителството е готово да изплаща помощ за наем в рамките на 3 месеца по 400 лева на месец. Подкрепата ще достига до украинските граждани през работодателите им.

От днес ще стартира и мобилно приложение, чрез което украинските бежанци под формата на анкета да могат да заявят дали възнамеряват да останат в страната.

В петък вицепремиерът Калина Константинова направи видеопослание към украинските бежанци и посочи, че никой не им е обещавал настаняване в хотел след 31 май.

"Никой, никога не е обещавал нито на хотелите, нито на кметове, нито на който и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена с ясен срок до 31 май от първия ден на войната. Ако, някога, някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал", посочва Константинова.

"Единственият начин да продължите да пребивавате в хотела, в който сте, е, ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете ", добавя тя.

"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война. От днес нататък официално ви моля да не вярвате на нито една дума, която прочетете в публичното пространство, освен ако не е изречена от мен или член на моя екип. Паниката, която се всяка сред вас цели единствено да осуети нашите планове и да ни попречи единствено да се погрижим за вас с всички възможни средства и по всички възможни начини, които ЕС ни дава", казва още тя.

mediapool.bg