Кламер БГ - Новини: Зарков: БСП се носи стремглаво надолу

Зарков: БСП се носи стремглаво надолу

България

|
Пон, 16 Май 2022г. 17:34ч.
Зарков: БСП се носи стремглаво надолу

Зарков: БСП се носи стремглаво надолу

"От април миналата година БСП стремглаво се носи надолу по наклонената плоскост", каза пред БНР депутатът от БСП Крум Зарков, който е сред противниците на лидера на социалистите Корнелия Нинова и в началото на годината бе заявил готовност да се изправи срещу нея за председателския пост в партията.

Изказването му идва в деня, в който излезе социологическо проучване, че ако изброите бяха сега, БСП нямаше да е дори четвърта, а пета политическа сила.

"Изпреварват ни ГЕРБ, ПП, ДПС и Възраждане. Ще позволим ли левицата да се маргинализира до изчезване, както това се случи в Полша и в Унгария или ще намерим сили за консолидация на социалистите и щурм към първите места, както наскоро го направиха в Германия?", написа Зарков по-рано в понеделник във Фейсбук по повод резултатите от проучването.

Пред БНР депутатът добави, че тези резултати го притесняват, но не го изненадват. На въпрос доколко този резултат на БСП се дължи на това, че по принцип, когато дадени формации са в управлението, подкрепата за тях намалява, той отговори: "Този спад на всички партии в управлението е един въпрос. Но тенденцията, която води БСП надолу и това, че няколко пъти новоизлюпени партии минават през нас на избори или в сондажи, показва, че има друг, специфичен за БСП проблем, а именно – че партията трябва да преоткрие собствения си смисъл. Ако БСП се състезава на чужд терен, тя неминуемо ще загуби. Независимо дали е на "орбанистичното" (бел.ред – по името на унгарският премиер Виктор Орбан) пространство или на терена на крайните националисти. Винаги някой по-умен и по-красив, а и някой по-креслив".

Според него управляващото мнозинство трябва да си припомни, че е създадено с ясни цели, а размиването им води само до сътресение и до пропадане на доверието.

"Нито политическите сили, нито обществото са готови за нови избори. Коалицията, за да е успешна, трябва да е ефективна, а за да бъде ефективна, трябва да се съсредоточи там, където беше намерено съгласие, а то не беше лесно намерено. Нещата от коалиционното споразумение трябва да са базата, върху която трябва да се стъпи. Нещата са се променили, да, трябва не да променяме, а да адаптираме", допълни депутатът.

mediapool.bg