Кламер БГ - Новини: Кабинетът излива милиони в Перник всяка седмица

Кабинетът излива милиони в Перник всяка седмица

България

|
Четв, 04 Март 2021г. 16:18ч.
Кабинетът излива милиони в Перник всяка седмица

За по-малко от месец в навечерието на предстоящите парламентарни избори правителството отпусна по неясни правила близо 60 милиона лева на избрани общини.

Раздаването на милионите започна на заседанието на кабинета на 10 февруари с 8.7 млн. лв. за 8 общини, последваха нови 30 млн. лв. за 18 общини, след това още 9 млн. лв. за 3 общини и днес нови 10.5 млн. лв. за още 9 общини.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов не спира да повтаря, че не дели кметовете и хората на наши и ваши, прави впечатление, че община Перник е абонирана на всяко заседание за някой милион от правителството. Така по сметката й вече са изсипани около 9 млн. лв. плюс обещание за още 2 млн. лв. по линия на ВиК холдинга.

До момента премиерът не е коментирал как правителството определя кои общини какви суми да получи. Министрите му също пазят мълчание по въпроса.

Вместо това Борисов обича да казва на всяко заседание - "Подпомагаме всички населени места в България. Не делим хората, нито кметовете, на наши и ваши".

При раздаването на милионите присъстват и кметовете на общините, за да благодарят лично на премиера. Така се разбира, че това, което Борисов е направил, не се е случвало за последните 50 години в някои общини.

Министър-председателят пък гали ушите им с думите, че правителството поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.

На заседанието на кабинета на 4 март този епизод отново бе разигран с отпуснатите 10.5 милиона лева на 9 общини, от които шест се управляват от кметове на ГЕРБ и ВМРО. Останалите две са на независими кандидати и неизменният Перник.

Печелившите общини от новото раздаване са Аксаково (ГЕРБ), Враца (ГЕРБ), Сливница (ГЕРБ), Велинград (ГЕРБ), Перник (БСП), Пордим (ГЕРБ), Тутракан (Инициативен комитет), Елин Пелин (ВМРО), Етрополе (Независим).

Най-големият печеливш е Перник

Най-големият печеливш от раздаването на милионите без правила е община Перник, която на три поредни правителствени заседание неизменно фигурира. Най-вероятно това се дължи на дружбата между премиера Борисов и кмета на Перник Станислав Владимиров. Двамата станаха приятели покрай водната криза в града миналата зима. Тогава правителството експресно изсипа 30 млн. лв. за изграждането на спасителния водопровод от язовир "Бели искър", който да захрани с вода Перник. Въпреки че вече мина почти година от пускането на тръбата, тя все още е незаконна и дори няма издадено разрешение за строеж.

Заради близките отношения между Владимиров и Борисов, БСП сне политическото си доверие от своя кмет. Последва атака от страна на Владимиров срещу лидера на социалистите Корнелия Нинова при всеки удобен случай. "Корнелия Нинова живее в собствен свят", "БСП заприличва на еднолична фирма", каза Владимиров, за да се стигне до прогнозата за много тежка катастрофа на социалистите на изборите. Всички тези изказвания на кмета на Перник са направени през януари, а през февруари ръководената от него община получава подобаваща финансова инжекция от правителството, каквато никой друг кмет не може и да си помисли.

Общо на три поредни правителствени заседания на община Перник са преведени 9 млн. лв. Към тях трябва да се добавят и обещаните 2 млн. лв. от ВиК холдинга, защото "опозицията трябва да пие най-хубавата вода", по думите на Борисов.

Първите 2.3 млн. лв. община Перник получи от кабинета на 17 февруари за изграждане на улица и пътна връзка към индустриална зона на града.

На следващото заседание на правителството - на 24 февруари, Перник получи още близо 5 млн. лв. за укрепване на речното корито на двата бряга на река Струма и за почистване на реката.

А днес - на 4 март, кабинетът разписа чек за нови 1.5 млн. лв. на община Перник за ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за изграждане на водопровод в кв. "Копринено орище" в селото. Този път на заседанието на Министерския съвет не е дошъл Станислав Владимиров, а вместо него е бил кметът на Драгичево Виктор Викторов. Той е заявил, че никога за населеното място не е било правено толкова много с цел подобряване живота на хората, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Аксаково получава пари за втори път

За втори път правителството отпуска пари и на малката община Аксаково край Варна, в която живеят около 22 000 души. Нейният кмет Атанас Стоилов е от ГЕРБ, а партията на Бойко Борисов има и мнозинство в Общинския съвет.

При днешното раздаване на пари Аксаково получава 450 000 лева за да доизгради многофункционална сграда за обществено обслужване в село Изворско. Общо селата в общината са 22. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов казва, че с приключването на проекта село Изворско ще промени изцяло облика си. Той допълва, че за района е от изключително значение завършването на магистрала "Хемус", става ясно от разпространеното от правителствено съобщение.

От своя страна Борисов заявил, че в сряда лично се е уверил в забележителния напредък по изграждането на магистралата, която е с огромни мащаби. "Само по трасето на последния й лот има 13 моста един след друг. Най-малкият е с дължина 500 м, 720 м е средният, 1.2 км е най-дългият...От това, което видях вчера по време на огледа на "Хемус", съм голям оптимист. Мостовете са много напреднали. Ще видите след 2 години разликата за Севера и Северозапада. Много усилено се строи и пътят Ботевград - Мездра", казва още Борисов.

На предишното заседание на кабинета - на 24 февруари, община Аксаково получи над 2.3 млн. лв. за основен ремонт на участък от общински път до село Климентово.

Останалите печеливши

Останалите 7 общини получават за първи път милиони от правителството през тази година.

На община Враца се отпускат 1 млн. лева за ремонт на улична и пътна мрежа."В периода на епидемия много хора се върнаха отново в селата, за да живеят в тях. Благодаря за подкрепата, защото селата на Враца имат нужда от нея", каза кметът Калин Каменов от ГЕРБ.

Община Сливница получава 3.6 млн. лева за реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Кметът Васко Стоилков от ГЕРБ също отбеляза, че в пандемията се увеличава потокът от желаещи да се заселят на територията на общината. А заради многото проекти, които се реализират в района в момента, като магистрала "Европа", в следващите години общината ще се превърне в една от най-желаните дестинации за живеене, допълни той.

Община Велинград е подкрепена с 1.2 млн. лева за ремонт на уличната мрежа в града и в село Света Петка. "Община Велинград се промени изцяло, изградиха се километри пътища, километри улици. А така се задържат младите хора в малките населени места. Освен пътищата, готово е и училището в село Биркова. Това, което се случи през последните 2 години, 50 години не се е случвало на територията на община Велинград", заяви кметът й Костадин Коев от ГЕРБ.

Премиерът Борисов добави, че в района населените места са с по 2000 - 3000 души. "Те буквално бяха откъснати от центъра - Велинград. Направихме училища, физкултурни салони, детски градини, пътища, където никога не е имало", уточни Борисов.

С осигурени 410 000 лева община Пордим ще извърши реконструкция и обзавеждане на читалище "Просвета-1918" в село Каменец. Кметът на Пордим Детелин Василев от ГЕРБ благодари на правителството за подкрепата му към малките населени места.

Община Тутракан получи 500 000 лева за реконструкция на местен път, който е важна връзка за село Цар Самуил. Кметът на Тутракан Димитър Стефанов, който спечели изборите издигнат от Инициативен комитет, отбеляза, че с реализирането на проекта ще се скъси дистанцията, която както учениците, така и всички останали жители трябва да изминават, пътувайки по трасето в региона.

Правителството отпусна и 800 000 за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на село Нови хан. Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов от ВМРО подчерта значимостта на финансовата подкрепа за жителите в района.

Кабинетът осигури също над 1 милион лева за реконструкция на 4 улици и на междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в Етрополе. "Няма кмет, който да изпълни своята програма без подкрепата на изпълнителната власт", каза кметът Димитър Димитров, който е бивш шеф на НСО и генерал-лейтенат от резерва. Той е втори мандат кмет на родния си град като независим кандидат.

Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване, правителството подпомогна и община Панагюрище с 2.5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна. Кметът на Панагюрище Никола Белишки също е от ГЕРБ.

За Русенския университет - 1 млн. лв.

Министерският съвет одобри и 1 млн. лева за Русенския университет "Ангел Кънчев". Със средствата ще се изгради нов учебно-изследователски корпус. Ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Белоев заяви, че корпусът ще бъде готов до края на годината.

"Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката", каза Белоев. Ректорът изказа благодарност към правителството за увеличението на заплатите на преподавателите от висшето образование. "Това е една много сериозна крачка и стимул към всички университетски преподаватели", посочи Белоев.

mediapool.bg