Кламер БГ - Новини: Борисов обяви 9% ДДС за бирата, 150 лв. към пенсиите и още много подаръци от бюджета

Борисов обяви 9% ДДС за бирата, 150 лв. към пенсиите и още много подаръци от бюджета

България

|
Пон, 27 Юли 2020г. 17:39ч.
Борисов обяви 9% ДДС за бирата, 150 лв. към пенсиите и още много подаръци от бюджета

Правителството на ГЕРБ, срещу което 18 дни има протести и искане за оставка, обяви, че ще налее още 2 млрд. лв. в социално-икономически мерки за справяне с проблемите, породени от пандемията с коронавируса, съобщи в понеделник премиерът Бойко Борисов.

На пресконференция той каза, че мерките ще са на стойност около 2 млрд. лв., от които - около 1 млрд. лв. за бизнеса. Впоследствие правителствената пресслужба уточни, че общият паект е 1.16 млрд. лв., от които 732 млн. лв. са за социални мерки и 431 млн. лв. - за икономически. На въпроси на Mediapool за разминаването в числата, от пресслужбата уточниха, че днешните мерки са за 1.162 млрд. лв. и ще бъдат финансирани от бюджета, а в следващите дни ще бъдат обявени още икономически мерки, чиято стойност тепърва се уточнява, но те ще бъдат финансирани основно с пари от еврофондовете.

"Към този момент няма да ползваме заем, а ще ползваме мазниниките, които имаме във фискалния разерв. За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила. Надяваме се да намерят ваксина", поясни Борисов.

Социални мерки

В следващите три месеца всички пенсионери у нас ще получат по 50 лв. на месец допълнително към сегашните си пенсии, което ще струва на бюджета 318 млн. лв.

С допълнителни 122 млн. лв. по бюджета на социалното министерство ще се осигури целогодишният размер на плащанията на личните асистенти на хората с увреждания, за да няма съмнение, че мярката ще работи нормално до края на годината.

До края на 2020 г. ангажираните на първа линия в борбата с Covid-19 медицински специалисти ще получават нето по 1000 лв. на месец към заплатите си. Стойността на мярката е 67 млн. лв., осигурени чрез пренасочване на средства по европейските програми.

С 30% от 1 август се увеличават бюджетите за персонал на органите и администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията. За служителите на първа линия се увеличава ставката за положен нощен труд. Предвидени са допълнителни разходи за извънреден труд в размер 92 млн. лв. за структурите на Министерството на здравеопазването, социалното министерство, МВР, здравната каса, НОИ и др.

Допълнителни 25 млн. лв. се отпускат за увеличаване от 1 август на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети. Целта е заплащането да се изравни с това на лекарите по колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване". Завишават се и стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.).

17.3 млн. лв. се отпускат за увеличаване на субсидиите на болниците от Министерството на здравеопазването за дейности извън здравното осигуряване. Целта е да се повиши капацитетът за обслужване на болни с Covid-19 и за достигане на нивата на работната заплата до тези по колективния трудов договор.

Предвижда се също увеличение на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ средно с 10% в размер на общо 126.3 млн. лв. Целта е да се увеличат разходите за медицинския персонал, така че да се достигнат минималните нива на заплащане по колективния трудов договор.

От 1 октомври ще се вдигне от 9 на 12 лв. минималното обезщетение за безработица. С три месеца се увеличава времето за ползване на обезщетение за безработица при минимално осигуряване, обяви Борисов.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и по бюджета на Министерството на културата в размер до 15 млн. лв за творчески проекти на творци на свободна практика чрез фонд "Култура".

Икономически мерки

431 млн. лв. ще бъдат налети в икономически мерки. За разлика от социалните, тези за бизнеса са доста по-хаотични.

9.5 млн. лв. са предвидени за насърчаване на инвестициите под формата на изграждане на пътна и канализационна инфраструктура за проекти. Около 10 млн. лв. са предвидени за сектора на информационните технологии.

38 000 медицински лица, които са работили пряко с пациенти с коронавирус, ще получат по 210 лв. за почивка в България. Мярката ще струва към 8 млн. лв.

По 35 евро за доведен чуждестранен турист пък ще се дават на авиопревозвачите, което ще струва на бюджета 55 млн. лв. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Мярката ще обхване над 400 000 туриста.

Съпредседателят на коалиционния партньор на управляващите "Обединени патриоти" Валери Симеонов каза, че в България ще се допускат туристи от Молдова, Сърбия, Северна Македония, Израел и Кувейт срещу представянето на PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизането в страната.

Таксиметровите шофьори ще бъдат освободени от плащане на такси, тъй като са силно потърпевши от коронакризата.

В Народното събрания ще бъде внесено и предложение за намаляване на ставката на ДДС на 9% за туроператорите. В изказването си пред медиите Борисов посочи, че същата мярка ще бъде взета по отношение на компаниите, извършващи случайни превози. От 20% на 9% се намалява и ставката за бирата и виното.

Борисов съобщи, че 355 млн. лв. ще отидат за пътна инраструктура – за магистралите "Европа", " Струма", "Хемус" и за други пътища, но премиерът не обясни как точно ще бъдат предоставяни тези пари и за какво точно. За тези пари нямаше детайли и в правителственото прессъобщение.

Пред журналистите премиерът каза, че 1 млрд. лв. тръгват към бизнеса. "Лъчо (миинстърът на икономиката Лъчезар Борисо - б.а) да тръгне и да се види с всички фирми", нареди Борисов, който каза още,че ще се увеличи капацитетът и съставът на икономическото ведомство, за да може парите да стигнат за всички..

Има Висш съдебен съвет и не се изказваме по съдебните теми

Междувременно, недоволните от управлението продължават да искат оставката на Броисов и гледат на мерките като опит да бъде потушен протестът. В тази връзка премиерът коментира, че "протестът е чудесна форма да се види, че има демокрация". "И е хубаво като се адресират проблеми. Има Висш съдебен съвет и не се изказваме по съдебните теми", каза Борисов, акцентирайки върху искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев и заобикаляйки по този начин отговора на въпроса за своето оттегляне.

"Мерките са обсъдени със синдикати, работодатели. Както и да се развият протестите, ние сме длъжни да вземем тези мерки", допълни той.

...И то в никакъв случай не е свързано с корупцията

"България продължава да стърчи с втория най-нисък дефицит в ЕС", каза министър-председателят.

"Зелена сделка идва. Има доста документи по върховенството на закона, които трябва да се приемат, всичко е обвързано с новата финансова рамка. И то в никакъв случай не е свързано с корупцията, а с други теми на европейските ценности. Аз разбирам някой да има по-ясен план и да каже - ние предлагаме това, това и това да се случи", продължи с разсъжденията Борисов.

Само нашата отговорност ни задържа

"Съжалявам, че няма отговорни хора, с които да се обсъди какво ще се случва през зимните месеци, зелената сделка на ЕК и многогодишната финансова рамка. Финансисти, икономисти вещаят най-голямата рецесия – тя е факт, вече се усеща. Единственият начин е с компромиси, но единни да преминем през това. Най ще е лесно на тези, които стоят отстрани – ще могат да критикуват", каза Борисов.

"Всичко, което строим, е за следващите поколения. Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. И на колегите им казах: "Само нашата отговорност ни задържа". Само след три месеца никой няма да ще да сяда и да обяснява. Ще свършат тези пари, браншовете няма да се подобрят - напротив, тогава няма да има и в тези сектори, които работят в летните месеци. Те затова колегите нищо не казват на протестите, те говорят в имагинерни величини - искаме това, това, това, но накрая всичко опира до

mediapool.bg