Кламер БГ - Новини: Кабинетът даде 1.6 млн. лв. за камбанарията на манастира на Шипка

Кабинетът даде 1.6 млн. лв. за камбанарията на манастира на Шипка

България

|
Ср, 26 Авг 2020г. 13:41ч.
Кабинетът даде 1.6 млн. лв. за камбанарията на манастира на Шипка

Правителството отпусна 1.612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир "Рождество Христово" на Шипка. Това обяви премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

"Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък", написа Борисов.

"Манастирът "Рождество Христово" е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен", се казва още в поста на премиера.

Във видеото към поста Борисов изтъква още, че камбанарията на храма на Шипка е само с няколко сантиметра по-ниска от тази на катедралния храм "Александър Невски" в София и десетилетия не е ремонтирана.

Гредите били много стари, а от вибрациите падали орнаменти. Именно затова била опасна в момента и рискът да се срути бил огромен, твърди премиерът.

В началото на годината старозагорският митрополит Киприан алармира, че 53-метровата кула на манастира се руши. Повече от година най-голямата камбана на обителта остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падане на отломки.

Обявена бе и дарителска сметка за събиране на 1 млн. лева за извършването на ремонта. Къам момента няма публична информация на колко възлиза набраната сума от дарения.

Преди десетина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, каза преди време митрополит Киприан. "Има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир", посочи той.

Архитект Петър Влахов коментира, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно - има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията.

"Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция", посочва арх. Влахов.

Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата. Фирмата е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

Шипченският манастир "Рождество Христово" е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните покрайнини на града, манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария. Църквата е обявена за паметник на културата от национално значение и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения. Инициативата за построяването му е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от Руско-турската война (1877-1878 г.) генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти. Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости.

В подземията на храма има костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.

Първоначално манастирът е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата.

mediapool.bg