Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Донев" отпуска на хотелиерите нови 6.7 млн. лв. за украинските бежанци

Кабинетът "Донев" отпуска на хотелиерите нови 6.7 млн. лв. за украинските бежанци

България

|
Ср, 09 Ноем 2022г. 16:47ч.
Кабинетът "Донев" отпуска на хотелиерите нови 6.7 млн. лв. за украинските бежанци

Кабинетът

Нови над 6.7 млн. лв. отпуска служебното правителство на на хотелиерите, настанали украински бежанци през септември. Със средствата ще се изплатят компенсации по общо 300 подадени заявления от хотелиери, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки за времето от 1 до 30 септември 2022 г.

Изпълнението на програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции, както и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция "Миграция" и Главна дирекция "Гранична полиция" при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

С друго решение правителството отпуска близо 1.6 млн. лева за БДЖ за осигуряване на безплатен превоз на украинските бежанци. Средствата от 1 566 245 лв. са предвидени за безплатен превоз на украински граждани под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на отсядане.

Финансовият ресурс ще бъде осигурен от неусвоени до 30 септември 2022 г. безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи. Преди броени дни служебното правителство взе и решение да настани украинските бежанци в държавни бази и да прекрати програмата, по която те бяха приютявани в хотели. На хората, настанени в хотели, беше даден срок от 15 дни да се преместят в базите.

mediapool.bg