Кламер БГ - Новини: КТ "Подкрепа" иска десетократен ръст в заплащането на нощния труд

КТ "Подкрепа" иска десетократен ръст в заплащането на нощния труд

България

|
Пон, 11 Юни 2018г. 14:19ч.
КТ "Подкрепа" иска десетократен ръст в заплащането на нощния труд

КТ "Подкрепа" настоява плащането на нощния труд да е процент от минималната работна заплата и да се ограничи полагането му. Това съобщи пред журналисти в Ловеч в понеделник лидерът на синдиката Димитър Манолов. По думите му десетократно увеличение на заплащането би било справедливо в момента.

Сегашната ставка за нощен труд от 0.25 лв. на час е определена през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лева , а сега минималното възнаграждение е 510 лева .

В България 400 хиляди души системно полагат нощен труд.

"На годишната конференция на Международната организация на труда в българския доклад включихме тази тема и уведомихме целия свят, че в България нощният труд се плаща по 12 евроцента на час - нещо което е абсурд", заяви Манолов.

"България е една от страните, в които се полага най-много нощен труд, който е изключително вреден за здравето на хората, така че ние ще продължим тази кампания. Затова ще направим международна конференция другата седмица", каза Манолов.

През април КТ "Подкрепа" обяви началото на кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд.

Световната здравна организация излезе със становище, че нощният труд трайно уврежда здравето на работниците и трябва да се ограничи.

mediapool.bg