Кламер БГ - Новини: Премиерът: Няма връзка между ген. Солеймани и атентата в Сарафово

Премиерът: Няма връзка между ген. Солеймани и атентата в Сарафово

България

|
Четв, 09 Ян 2020г. 18:16ч.
Премиерът: Няма връзка между ген. Солеймани и атентата в Сарафово

Премиерът Бойко Борисов смята, че няма връзка между ликвидирания от САЩ ирански генерал Касем Солеймани и атентата в Сарафово от 18 юли 2012 г., при който бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им Мустафа Кьосов.

"За мен няма такава връзка. Това е във връзка с една пак журналистическа публикация в чужда медия, където се препраща към тази връзка, и вече се ретранслира тук в България", каза Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък.

На него бяха обсъдени българската позиция за кризата в Близкия изток мерките, които може да бъдат взети.

"Колкото по-тихи сме, колкото по-внимателни сме в изказа. Страшно са наранени, много хора загинаха. Гледат телевизии, сайтове четат, просто мир и дипломация", коментира Борисов в отговор на въпрос за възможната връзка между Солеймани и атентата у нас.

Ликвидираният генерал Солеймани бе главнокомандващ на корпуса "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия и водещ стратег, отговорен за операциите зад граница. Според София съществува "обосновано предположение", че зад атентата в Сарафово стои проиранската шиитска групировка "Хизбула". Делото обаче още не е приключило.

Връзката на Солеймани с атентата бе посочена от американски представители и авторитетни медии, а в България от бившия външен министър Соломон Паси.

Българската позиция: Мир и дипломация

След заседанието на КСНС президентът Румен Радев съобщи, че е формирана ясна българска позиция, която ще бъде отстоявана във всички формати - "страните да избягват всякакви действия водещи до ескалация и да полагат усилия за дипломация и мирно разрешаване на проблемите".

"Обединихме се около общ текст – максимална бдителност, внимание. Най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси траен мир в региона", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

КСНС се въздържа от конкретни оценки и анализи на ситуацията в региона и действията на замесените страни. След първоначалната ескалация на напрежението след убийството на иранския генерал Касем Солеймани, в последните часове има сигнали за намаляването му.

Постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че страната му е приключила с отмъщението за Солеймани и нови военни действия няма да има, ако няма агресия от страна на САЩ.

Преди това американският президент Доналд Тръмп каза, че САЩ са готови да работят за мир с всеки и поиска от партньорите в НАТО да се включат по-активно в мирния процес в Близкия изток.

След заседанието на КСНС публично не бе коментирано дали е обсъден призива на Тръмп.

"В съвременния глобализиран и взаимносвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб. Ескалация на кризата застрашава мира на само в регионален, но и в глобален мащаб", каза Радев.

Част от българската позиция е и запазване на постигнатите договорености по ядрената сделка с Иран. САЩ обаче вече излязоха от сделката, а след убийството на генерал Солеймани и Техеран обяви, че няма да се съобразява с предвидените в нея ограничения върху ядрената му програма.

Охрана на критичнатаинфраструктура

Конкретните мерки, които КСНС набеляза, са служите за сигурност да следят и анализират всички процеси, МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение.

МО пък трябва да предприеме мерки за сигурност на военнослужещите в мисии зад граница.

"При промяна в обстановката ще бъдат приложени и допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната", каза Радев.

Бойко Борисов от своя страна коментира, че при глобален конфликт като този в Близкия изток има заплаха има за всички страни в света.

Според него това заседание на КСНС е било лесно, защото позициите и докладите са били приети с единодушие.

mediapool.bg