Кламер БГ - Новини: САЩ са против "Турски поток" през България

САЩ са против "Турски поток" през България

България

|
Пет, 10 Ян 2020г. 09:54ч.
САЩ са против "Турски поток" през България

САЩ са против разклонението на газопровода "Турски поток" през България, което се строи в момента. Това заяви пред БНР държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ. Америка разглежда проекта като геостратегически за Русия, уточни той. Според него Русия се опитва да дестбилизира Украйна като я заобиколи.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия", обясни Хейл.

Според САЩ газопроводът е още едно средство на Русия да се наложи над Европа, което допринася за нестабилността.

Само преди ден премиерът Бойко Борисов присъства на официалното пускане на газопровода в Истанбул заедно с президентите на Русия, Турция и Сърбия – Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. Министър-председателят обясни, че само за ден сме станали "ортаци" със САЩ, Русия, Турция и Гърция заради пускането на първата тръба на "Турски поток" и придобиването на 20% от страна на България от бъдещия гръцки терминал за втечнен газ край Александруполис.

САЩ неведнъж са казвали, че са против "Турски поток". Другият проект, който не харесват, е АЕЦ "Белене".

В края на миналата година американският конгрес прие законопроект за налагане на санкции на компании, които строят тръбопроводите "Турски поток" и "Северен поток" 2.

mediapool.bg