Кламер БГ - Новини: КС единодушно: Парламентът може да вика Гешев за отчет

КС единодушно: Парламентът може да вика Гешев за отчет

България

|
Вт, 12 Юли 2022г. 15:25ч.
КС единодушно: Парламентът може да вика Гешев за отчет

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор може да бъде викан за отчет от парламента. Това е изводът от решението на Конституционния съд (КС), с което бе отхвърлено искането да се обяви за противоконституционна разпоредба от правилника за дейността на Народното събрание.

Делото започна по инициатива на шефа на държавното обвинение Иван Гешев. В края на март той поиска въпросният текст да бъде обявен за противоречащ на конституцията, за да си спести бъдещи изслушвания от депутати. Макар и повечето да минават без особени проблеми за него, понякога се случва отделни народни представители да го изнервят с въпроси.

Гешев, а и прокуратурата по принцип, са особено чувствителни по отношение на каквато и да е форма на парламентарен контрол. Обикновено се сочи, че това противоречи на разделението на властите и крие опасност от намеса в работата на съдебната власт. Самият Гешев е демонстрирал, че не е особен фен на независимостта на отделните власти, например с изявлението, че не приема разделението на властите, прокламирано от "десни фундаменталисти", но това не му попречи да сезира КС.

Засега решението, с което се отхвърля искането, не е публикувано. На сайта на съда е пуснато съобщение, от което става ясно, че съдиите са били единодушни.

На практика изслушването на Гешев в парламента не води до никаква намеса в работата на прокуратурата. По силата на друго решение на КС главният прокурор не може да бъде питан за данни или доказателства по конкретни дела, тъй като това вече гранични с намеса в работата на разследващите. Гешев обаче смята, че информация за работата на подчинената му структура е достатъчна в годишния доклад, който така или иначе е задължен да внесе в парламента. По традиция този документ е пълен със статистика за различните престъпления и обикновено отчита над 90% успеваемост на прокуратурата в съдебна зала. Скандалните дела, които катастрофират в съда, никога не са обект на анализ в този доклад.

Въпреки че поиска КС да го спаси от редовните изслушвания поне веднъж на всяко тримесечие, Гешев винаги твърди, че уважава парламента. При всяко отиване при депутатите, той казва, че е готов да се яви, когато го повикат.

mediapool.bg