Кламер БГ - Новини: България ще участва в парада на пехотата по повод националния празник на Франция

България ще участва в парада на пехотата по повод националния празник на Франция

България

|
Вт, 12 Юли 2022г. 17:09ч.
България ще участва в парада на пехотата по повод националния празник на Франция

Еманюел Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС

Тази година парадът на пехотните войски, организиран в рамките на честванията на френския национален празник на 14 юли на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, ще бъде открит от девет страни от Централна и от Източна Европа. Това се казва в съобщение, публикувано на френски и на български в страницата във Фейсбук на посолството на Франция в България.

Деветте гореспоменати страни са България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Те ще бъдат последвани на парада от френски войски, наскоро разположени по източния фланг на НАТО, се допълва в текста.

Общо 6300 души ще участват в парада в центъра на Париж тази година. Ще участват и 64 самолета, един дрон, 25 хеликоптера, 200 коне и 181 единици моторизирана техника, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Сред участниците в парада ще има и 14 части от военноморските сили, които празнуват 400-годишен юбилей. Представители на Командването за специални операции, което отбелязва 30 години, също ще са сред дефилиращите на парада.

Тазгодишното издание на проявата ще се фокусира и върху новата бойна техника във френските въоръжени сили. Разузнавателната бронирана машина "Ягуар" например ще премине за първи път по емблематичния парижки булевард редом с блиндираните машини от ново поколение "Грифон".

При преминаването на летателните машини в небето над Париж ще се включи за първи път и дронът "Рийпър", използван в Сахел срещу джихадистите. Самолетите от "Патрулите на Франция", специализирани във въздушна акробатика, пък ще "изрисуват" по традиция чрез преминаването си над столицата френския трикольор.

Спектакълът ще приключи с песен, специално композирана за повода и наречена "Франция", която ще изпълни певицата Кандис Париз.

mediapool.bg