Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ обяви конфликт на интереси на бившия шеф на НЕК

КПКОНПИ обяви конфликт на интереси на бившия шеф на НЕК

България

|
Ср, 12 Фев 2020г. 13:55ч.
КПКОНПИ обяви конфликт на интереси на бившия шеф на НЕК

Антикорупционната комисия обяви в сряда, че е установила конфликт на интереси при бившия изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев. Причината е, че докато е бил на

тази длъжност е участвал и в борда на директорите на собственика на НЕК – "българския енергиен холдинг" (БЕХ) и като негов член е одобрил

годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК за изпълнение на бизнес-програмата на дружеството.

"По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК", пише в съобщението на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В него не се посочва дали е установено получаването на такива бонуси.

Решението на КПКОНПИ е взето след подаден срещу Илиев сигнал и може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд.

Петър Илиев заяви пред Mediapool, че не е получавал допълнителни възнаграждения като шеф на НЕК и ще обжалва решението на антикорупционната комисия.

Това е вторият път, в който КПКОНПИ установява конфликт на интереси за бивш държавен енергиен шеф. През октомври 2019 г. стана ясно, че в такъв бил Петьо Иванов, който беше директор на БЕХ. Проверката срещу него също беше по сигнал.

Комисията обяви, че Иванов е в конфликт на интереси, защото участвал в решенията за избора му в управата на дъщерното на БЕХ дружество "Булгаргаз" и сам си определял възнаграждението. Заради това му бяха наложени три глоби от по 5 хил. лв. и има решение за отнемане на негово възнаграждение от 1102.33 лв. за участието му в заседания на борда на "Булгаргаз" и непосочен размер на сума, която той получил като допълнително годишно възнаграждение (тантиеми) от газовия доставчик. Иванов също обяви,че ще обжалва това решение, тъй като в действията му нямало нарушения.

Иванов и Илиев се разделиха с постовете си по идентичен начин. Мандатите им не бяха продължени. В тяхното положение и според критериите на КПКОВПИ също в конфликт на интереси са сегашните трима членове на борда на директорите на БЕХ. Жаклен Коен, който наследи Петьо Иванов начело на БЕХ, запази поста си в борда на АЕЦ "Козлодуй". Андон Андонов все още е и член на борда на холдинга, и в ръководството на дъщерните му Мини "Марица Изток". Отдавна в ръководството на БЕХ е и Живко Динчев, който и до днес съвместява и длъжността на член на управата на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Реално, по критериите на КПКОНПИ, и тримата настоящи членове на борда на БЕХ също са в конфликт на интереси. Срещу тях обаче няма предприети действия. Вероятно няма сигнали срещу тях.

mediapool.bg