Кламер БГ - Новини: КЕВР разби и редактирания ВиК проектозакон: Ще създаде зависим воден регулатор

КЕВР разби и редактирания ВиК проектозакон: Ще създаде зависим воден регулатор

България

|
Ср, 10 Май 2023г. 17:13ч.
КЕВР разби и редактирания ВиК проектозакон: Ще създаде зависим воден регулатор

КЕВР разби и редактирания ВиК проектозакон: Ще създаде зависим воден регулатор

Ако бъде приет предлаганият от регионалното министерство нов проект на Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), ще бъде сформиран зависим воден регулатор, който ще се издържа изцяло от бюджета, членовете му ще получават по-ниски заплати от шефовете на ВиК дружествата, чиито цени бъдещата Комисия за водно регулиране само ще определя, без да може да влияе върху инвестициите и развитието на водната инфраструктура и най-вече на качеството на услугите за потребителите. Това се казва в становище на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обявено в сряда по повод редактирания от регионалното министерство вариант на проектозакона.

Той бе публикуван от ведомството за обществено обсъждане на 11 април, но според КЕВР в него има само редакционни промени, част от които дори създават нови проблеми за ВиК отрасъла, а в същото време не взети предвид дори половината от становищата на различни засегнати страни. От общо 33 постъпили становища, напълно са отразени само две, а частично – 13. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е обърнала внимание на мнението на националния омбудсман, на Изпълнителна агенция по горите, Камара на строителите, както и на редица ВиК оператори.

Асоциация по ВиК Плевен, общини Белоградчик и Берковица, общински ВиК оператори в общините Кресна, Петрич, Сандански, Троян, Панагюрище, Сапарева баня и други). Видно от таблицата, едва 13 становища (включително това на КЕВР) са приети частично и само 2 са изцяло приети.

Още през декември 2022 г. КЕВР разкритикува проектозакона, разделящ я на две – за водно и за енергийно регулиране, и предупреди, че новият ВиК регулатор ще е зависим политически и финансово, а това, че той ще определя само цените, но не и бизнес плановете и изискванията за качество на услугите, ще доведе до проблем и с тарифите, и с качеството.

Сега от комисията посочват, че редактираният вариант, който МРРБ иска да вкара в парламента, е също толкова лош като предишния, а в допълнение създава нови проблеми.

КЕВР не е съгласна с това новият воден регулатор да се занимава само с определяне на цените, а не както в момента тарифите са част от бизнес планове на ВиК операторите, чието изпълнение се контролира и ако не са изпълнени, това се отразява в следващите цени. Бъдещата комисия не се предвижда също така да одобрява общите исловия за предлагане на услугите от ВиК дружествата.

Според енергийния и воден оператор бизнес плановете на публичните предприятия, каквито са ВиК-тата, които се одобряват от принципалите им, не могат да заменят приеманите от независим регулатор бизнес планове и инвестиционии намерения.

"По този начин изцяло се дерогира функцията на независимия регулатор и се изключва общественият контрол в процеса на определяне на цели за подобряване качеството на услугата и обвързването на тези цели с прогнозирането на ценообразуващите елементи, в резултат от което се намалява защитата на правата и интересите на потребителите на ВиК услуги. Подобни предложения не могат да бъдат оправдани с "процесуална икономия", пише в сегашното становище на КЕВР.

В него се обръща внимание на това, че в законопроекта се предлага председателят на новата Комисия за водно регулиране ще получава месечна заплата в размер на 93% от три средни месечни за ВиК отрасъла възнаграждения, а на членовете ще е 85 на сто. Това би означавало те да получават значително по-ниски заплати от шефовете на ВиК дружествата, които в момента вземат по 12 минимални заплати на месец. Това поставя допълнителни въпроси относно независимостта и компетентността на бъдещия регулаторен орган и начина, по който новата комисия ще регулира съответните обществени отношения, отбелязват в становището си от КЕВР.

Според сегашния регулатор законовите предложения по никакъв начин не решават проблемите във ВиК сектора. Комисията е на мнение, че е необходима цялостна ревизия на проектозакона, защото с редакции не могат да се отстранят " констатираните значителни проблеми в текстовете на законопроекта от административен, правен, технически и икономически характер".

Настоящият вариант обаче доведе до хаос с контрола на действащите бизнес планове на водните оператори за периода 2022-2026 г., както и проблеми със заложените в тях прогнозни цени на водата в периода 2024-2026 г., смятат още от регулатора.

mediapool.bg