Кламер БГ - Новини: Манол Пейков стартира акция за закупуване на специализиран бус за планинските спасители

Манол Пейков стартира акция за закупуване на специализиран бус за планинските спасители

България

|
Ср, 10 Май 2023г. 17:50ч.
Манол Пейков стартира акция за закупуване на специализиран бус за планинските спасители

Сн. Фейсбук профил на Манол Пейков

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков стартира акция за набиране на средства за закупуване на първи бус със специализирано отделение за четериногите за Планинската спасителна служба. Возилото трябва да е 4х4, което е задължително изискване, с места за петима пасажери и климатизирано отделение за четири кучета.

През разказа на планинските спасители от Банско Румен, Наско и Любо, Манолов обяснява защо е изключително важно бусът да има специално помещение за кучетата. Споменатите Румен и Наско са сред 48-ината щатни спасители, на чиито плещи лежи отговорността за десетки хиляди квадратни километри планински склонове из цялата страна. А Любо, който е пожарникар по професия, е един от 450-те доброволци, които им помагат.

Защо е необходим бус със специално помещение за кучетата?

"Когато тръгнат на спасителна акция, те пътуват свити на кравай в буса, буквално на сантиметри зад гърба на хората. "Ние сме потни и напрегнати, а те веднага надушват адреналина ни", разяснява Наско. "И направо полудяват.", казва още той.

После показва снимка с превозно средство на Словашката планинска служба: за кучетата е предвидено специално климатизирано отделение, със собствени индивидуални клетки.

"Тези преходи понякога са доста дълги и е важно кучетата да почиват", добавя Наско.

"Иначе пристигат на терен изморени – и не са толкова ефективни.", уточнява той.

"Това, разбира се, е само върхът на айсберга", обяснява ми разпалено Румен. "Бусът е за четири кучета, а в страната имаме 22. Но нали все отнякъде трябва да се започне?...", уточнява той.

Сн. Профил във фейсбук на Манол Пейков

Сметка за набиране на средствата:

Фондация "Манол Пейков и приятели"

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

или PayPal: manolpeykov(at)yahoo.com

Основание: Бус за четириногите спасители.

Какво искат да купят спасителите?

От поста на Пейков става ясно, че спасителите са намерили бус Ford, произведен 2019-а (чисто новите са неприлично скъпи - уточнява Пейков в поста си във фейсбук), а вносителите от “Мото Пфое” са се съгласили да намалят цената от 80.000 на 49.000 лева (с включен ДДС).

"С други думи, офертата е прекалено добра, за да бъде изпусната", посочва Манол Пейков с поста си във фейсбук.

Инициативи

Депутатът от ПП-ДБ посочва, че ще организира среща в парламента, на която планинските спасители да разкажат за себе си и за своята работа. Ще покани министри, депутати, агенции, ведомства – всички, от които зависи нещата да се променят.

“И бюджетът от 1 млн. лв. (толкова се отделят всяка година за издръжката на всички спасители в България!) поне малко да набъбне, а трудът и работата им да получат заслуженото признание и на законово ниво.

mediapool.bg