Кламер БГ - Новини: Йотова: Нямаме нужда от президент, който мълчи и слуша

Йотова: Нямаме нужда от президент, който мълчи и слуша

България

|
Нед, 15 Дек 2019г. 15:29ч.
Йотова: Нямаме нужда от президент, който мълчи и слуша

"Не смятам, че имаме нужда от президент, който стои, мълчи, преглъща – както беше в предишния мандат, и слуша онова, което му казва изпълнителната власт", заяви в интервю за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ние имаме най-силното правомощие – да казваме онова, което мислим. Когато не са удачни решенията, когато не са верни решенията, когато те са срещу всички нас – този глас няма как да бъде спрян", добави тя.

По думите й в политиката не трябва да се говори с много емоция, а с повече хладен разум

Вицепрезидентът препоръча на управляващите промените в Конституцията за наблюдаващ прокурор да бъдат подложени на широка обществена дискусия.

"Не може това нещо да се вземе на едно заседание, едва ли не на крак в събота. Това са сериозни неща, които влекат след себе си много последствия. Тази дискусия има нужда от една много по-сериозна обществена дискусия, за да може действително българските граждани да са убедени, че ако се направи такава промяна, тя е за добро, за да получават справедливост", посочи Илияна Йотова.

По думите й европейските и след това местните избори "изпиха енергията ни", поради което според нея в следващите години не трябва да се получава така, че да имаме два избора в една година.

"Политическото противоборство и надскачане на личности, ажиотаж и дискусии за това как се правят избори, кой кой е, сякаш накараха държавата да спре. Много малко като държава сме постигнали. 2019 г. няма да се запомни с кой знае какво – нито една реформа в нито сфера, година, в която повече говорихме за политика и по-малко за собственото си развитие като общество и държава. Има отчуждаване на хората от политиката, въпреки двата избора. Изборите останаха горе в политическата върхушка. Това, че местната власт се избра с 1/3 от българските граждани, може би е най-сериозната диагноза в това отношение", коментира още вицепрезидентът.

Според Йотова общо е усещането, че 30 години след началото на прехода няма справедливост и неравенствата са твърде високи. Най-тревожното според нея е отказът на хората от участие в обществения живот.

mediapool.bg