Кламер БГ - Новини: Прокуратурата склони да разпита Божков онлайн

Прокуратурата склони да разпита Божков онлайн

България

|
Пет, 25 Март 2022г. 10:42ч.
Прокуратурата склони да разпита Божков онлайн

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е поискала бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Той ще дава показания по делото за изнудване, по което бяха арестувани бившият премиер Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Божков твърди, че е плащал десетки милиони подкупи, но досега прокуратурата не се интересуваше от това.

В съобщението се посочва, че молбата за разпит трябва да бъде изпратена чрез международния отдел на прокуратурата. Дали е допустима ще преценяват властите в Дубай.

''Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства", пишат от прокуратурата.

Съобщението им бе пуснато часове, след като правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че Божков може да бъде разпитан, стига прокуратурата да иска. Според нея това може да стане със съдействието на ведомството й. Подобни действия вече са предприемани от министерството.

България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, но в международното право съществува т.нар. механизъм при условията на взаимност, който би могъл да се използва. В тези случаи чрез правосъдното министерство се изпраща искане за извършване на определени действия от властите на другата държава. Другият вариант е това да бъде направено чрез видеоконферентна връзка. Изискването е разпитът да бъде извършен така че да не се пречи на разкриването на истината по делото.

''Ако се използва този способ, трябва да бъде обяснено дали ще попречи за разкриване на обективната истина или не", обясни Йорданова.

Разпитът на Божков, който е обвиняем от две години, стана актуална тема след ареста на Борисов, Арнаудова и Горанов. Тримата бяха задържани по дело за изнудване на хазартния бизнесмен. Той твърди, че е плащал десетки милиони подкупи.

През последните две години прокуратурата не обръщаше никакво внимание на твърденията му с аргумента, че не коментира изявления на обвинеями лица. И до сега дръжавното обвинение отказва да го разпита дистанционно. Същото бе поведението им по отношение на Цветан Василев, който от години твърди, че е готов да дава показания чрез видеоконфернтна връзка.

mediapool.bg