Кламер БГ - Новини: Йордан Цонев: Не предвиждаме раздяла с Пеевски, ние си го харесваме

Йордан Цонев: Не предвиждаме раздяла с Пеевски, ние си го харесваме

България

|
Нед, 10 Ян 2021г. 15:46ч.
Йордан Цонев: Не предвиждаме раздяла с Пеевски, ние си го харесваме

"Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла". Това заяви в неделя пред БНР новоизбраният заместник-председател на Движението за права и свободи Йордан Цонев.

"Смятаме, че господин Пеевски направи много и за страна, за хората, особено в пандемичната криза, а за нашия електорат, да не говорим", добави той в отговор на въпроса дали движението предвижда раздяла с емблематични имена, към които има негативно отношение в обществото, както направи БСП с изключването на председателя на пловдивската организация Георги Гергов.

По повод казаното от премиера Борисов през седмицата, че няма общо с депутата от ДПС Делян Пеевски, Цонев заяви: "Не знам кога Борисов е прав, когато казва, че той (Пеевски б.а.) е свършил много по отношение на много неща, като яснотата за собствеността на медиите със законите, които е внасял, или за направеното в хода на пандемичната криза или когато казва, че бяга от него като дявол от тамян, това си е негова работа".

"Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт", каза Цонев и уточни, че целта на движението е приоритетите от неговата програма да бъдат приети от управлението:

"Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите", заяви заместник-председателят на ДПС.

По думите му не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС:

"Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. ... Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато".

По думите на Цонев от 2017-а година движението е предупреждавало, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността.

"Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. ... Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата. Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога", добави Цонев.

Той каза, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент.

Според заместник-председателя на ДПС компрометирането на доверието в изборния процес е опасно нещо. Йордан Цонев заяви, че ДПС е за 100% машинно гласуване, но не са били чути при последната промяна в Изборния кодекс.

Зам.-председателят на ДПС прогнозира, че след изборите ще има силно фрагментиран парламента и ще е трудно да се състави правителство. "Лесно никой не ни е обещал, затова казваме, че трябва да се възстанови диалогът между институциите и политическите сили. После да се състави силно правителство", заяви Цонев.

mediapool.bg