Кламер БГ - Новини: Италианският премиер отмени изненадващо срещата си с Орешарски

Италианският премиер отмени изненадващо срещата си с Орешарски

България

|
Четв, 22 Май 2014г. 12:35ч.
Италианският премиер отмени изненадващо срещата си с Орешарски

Италианският премиер Матео Ренци отмени без никакви обяснения в последния момент срещата с българския си колега Пламен Орешарски в Рим. Все още няма официална информация от италианската или българската страна каква е причината за ситуацията, която не се случва често в европейската дипломация.

Българската страна е била уведомена за промяната едва в 20 часа в сряда, часове преди планираните разговори.

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че срещата ще се състои следващата седмица.

"Отношенията между България и Италия се развиват възходящо и няма никакви основания за предизборни драматизации", коментира лаконично Вигенин във Фейсбук.

Все още обаче няма потвърдена нова дата от италианска страна. Според БНР Ренци е отменил и други планирани срещи вероятно заради вътрешнополитическата обстановка в Италия и преди предстоящите европейски избори.

Това е една от редките международни изява на премиера в Западна Европа, като заради пасивността му е чест обект на политически критики и присмех от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Визита на правителствено ниво в Рим все пак има, като тя се води от вицепремиера Даниела Бобева. От съобщението на правителствената пресслужба обаче става ясно, че тя няма да има никакви срещи с италиански официални представители.

Бобева ще се поклони на паметника на Иван Вазов, ще посети предоставената на българската общност църква "Св. Павел" в Рим и ще се срещне с представители на българската общност по случай Деня на българската просвета и култура и славянска писменост.

Орешарски ще посети Рим на 28 май, когато ще бъде и на аудиенция при папа Франциск по повод Деня на славянската писменост и култура.

mediapool.bg