Кламер БГ - Новини: Искаме като в Украйна

Искаме като в Украйна

Свят

|
Пет, 05 Апр 2019г. 16:43ч.
Искаме като в Украйна

Предизборни дебати на стадион между действащия президент и реален негов съперник – това е силен ход за украинските политици и невероятен за руските, пише руският в. "Ведомости".

Съгласието на сегашния украински президент Петро Порошенко да участва в предизборен дебат на 70-хиляден стадион с изпреварилия го на първия тур Володимир Зеленский, предизвика в Русия въпроса възможен ли е там украински сценарий на предизборна кампания.

Този ефектен обрат в и без това ярката украинска кампания е още по-впечатляващ за руската публика, която трудно може да си представи дебати на действащия държавен глава с конкурента му – под каквато и да е форма- в Русия това просто е невъзможно, отбелязва "Ведомости".

Вторият тур на президентските избори в Украйна е на 21 април. Дебатът, насрочен на 19 април на стадион "Олимпийский" в Киев, ще е финалният акорд на кампанията.

Изходът от дебата не е предрешен, смята "Ведомости". Несъмнено, Порошенко е по-опитният в публични дискусии на сериозни политически, икономически и социални теми, но пък Зеленский е опитен шоумен, който умее да държи аудиторията.

Как би изглеждал дуелът между двамата толкова различни съперници, е невъзможно да се предскаже, което още повече буди интерес към събитието. И не само в Украйна, но и в Русия, където, според проучване на ВЦИОМ, близо 40 процента от гражданите следят изборната кампания в съседната държава.

"Ведомости" отбелязва, че Владимир Путин, който през 2018 г. бе избран четвърти път за президент на Русия, никога не е стигнал до такова снизхождение като лично участие в предизборни дебати. Отказът му формално се обяснява със заетостта на действащия президент, но винаги е било ясно, че държавният глава просто смята за безсмислени и дори вредни публичните дискусии със своите дежурни спарниг партньори, пише "Ведомости".

Резултатите от дебатите не са могли да имат никакво значение за кампанията в Русия: победителят от изборите е бил известен още в момента на издигането му. Украйна е нещо друго: реалната, а не симулирана конкуренция, прави непредсказуем както изхода от дебата, така и от втория тур на президентските избори, отбелязва изданието.

mediapool.bg