Кламер БГ - Новини: Либийските правителствени сили са пленили войници от Източните сили западно от Триполи

Либийските правителствени сили са пленили войници от Източните сили западно от Триполи

Свят

|
Пет, 05 Апр 2019г. 18:39ч.
Либийските правителствени сили са пленили войници от Източните сили западно от Триполи

Либийски сили, съюзници на международно признатото правителство в Триполи, са пленили 145 войници от Източните сили, съобщи днес военен командир, цитиран от Ройтерс в петък. Пленниците са заловени в град Зауия западно от Триполи, каза Мохамед Алхудаири, командир на оперативния щаб за западния регион. Той каза пред Ройтерс, че са били конфискувани 60 превозни средства.

Същевременно в източния либийски град Тобрук е пристигнал генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за среща с председателя на базирания там либийски парламент Агила Салех, съобщи телевизия "Ал Арабия".

Малко по-рано телевизия "Скай нюз - Арабия" съобщи, че Гутериш е пристигнал в Бенгази за преговори с командващия Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар и за да обсъди с него обстановката в страната след заповедта на Хафтар за настъпление на ЛНА към Триполи.

Според тв канала "Ал Хадас" срещата между Гутериш и Хафтар може да се състои в Тобрук, а "Ал Арабия" отбелязва, че двамата ще се срещнат край Бенгази и ще дадат пресконференция. Регионалните медии нямат точни данни къде се намира шефът на ЛНА.

В Либия действат две правителства: международно признатото Правителство на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдала Абдуррахман ат Тани, действащо в източната част на страната заедно с избрания парламент и подкрепяно от ЛНА на маршал Халифа Хафтар.

Вчера Хафтар обяви, че започва настъпление към Триполи, "за да освободи столицата" и "да прочисти западната зона от терористични групировки". Сарадж на свой ред даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.

Сили на Либийската национална армия бяха прогонени миналата нощ от пропускателен пункт на 27 км западно от Триполи, няколко часа след превземането му, предаде Франс прес, цитирайки източник от силите за сигурност в столицата.

Въоръжени групи от Мисрата в Западна Либия са започнали да се придвижват към Триполи, за да защитят столицата от евентуална атака на източнолибийските сили, съобщи Ройтерс, като се позова на местни жители.

По-рано днес Европейската комисия призова за успокояване на напрежението в Либия и за прекратяване на всякакви военни маневри на фона на съобщенията за настъплението на силите на Хафтар и за военни сблъсъци на подстъпите към Триполи.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс, каза пред журналисти днес, че Русия много внимателно следи развитието на ситуацията в Либия и "ще продължи да полага всички възможни усилия за цялостно уреждане на ситуацията с мирни и политически средства". Той добави, че Москва не подкрепя новото настъпление на маршал Хафтар към Западна Либия и увери, че Русия не се намесва в събитията.

mediapool.bg