Кламер БГ - Новини: Тръмп: Военни действия срещу Иран "остават на масата"

Тръмп: Военни действия срещу Иран "остават на масата"

Свят

|
Съб, 22 Юни 2019г. 20:06ч.
Тръмп: Военни действия срещу Иран "остават на масата"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще наложи допълнителни санкции на Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрени оръжия и че възможността да бъдат предприети военни действия "остава на масата", съобщиха световните агенции.

Тръмп заяви това, след като тази седмица отмени военни удари по Иран в отговор на свалянето на американски военен дрон.

"Въвеждаме допълнителни санкции срещу Иран. В някои случаи придвижваме нещата бавно, но в други случаи действаме бързо", заяви Тръмп.

Тръмп: Ще стана най-добър приятел на Иран, ако ссе откаже от ядрената си програма

Президентът на САЩ увери, че ако иранците се откажат от ядрената си програма, той ще стане най-добрият им приятел.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие и когато те приемат това, ще имат богата страна, ще са толкова щастливи и аз ще съм им най-добрият приятел. Надявам се това да се случи", каза Тръмп.

Той изрази готовност САЩ бързо да постигнат споразумение с Иран, което да съживи иранската икономика, отбелязва Ройтерс.

"Ще го наречем "Да направим Иран отново велик", каза Тръмп.

Тръмп благодари на Иран, че не е свалил в четвъртък пилотиран американски разузнавателен самолет.

Президентът определи като "много мъдро" решението на Иран да не се открива огън по пилотирания самолет, който е летял редом със сваления американски дрон. По думите на Тръмп САЩ са признателни на Иран за това решение. Той добави, че не знае дали свалянето на дрона е било преднамерено или неволно, но допусна, че е било преднамерено.

Иран обяви, че ще отговори твърдо на всяка заплаха

По-рано Иран обяви, че ще отговори твърдо на всяка заплаха на САЩ срещу него, съобщи полуофициалната информационна агенция Тасним, като се позова на говорителя на външното министерство Абас Мусави.

"Няма да позволим никакво нарушение на иранските граници. Иран твърдо ще се противопостави на всяка агресия или заплаха от Америка", каза говорителят пред Тасним.

Напрежението между Техеран и Вашингтон рязко се покачи от четвъртък насам, когато иранска ракета унищожи американски военен дрон "Глоубъл хоук".

Техеран каза, че дронът е бил свален над иранска територия, а Вашингтон изтъква, че безпилотният самолет е бил в международното въздушно пространство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза вчера, че в последния момент е отменил военен удар в отговор за свалянето на дрона, защото при удара е можело да загинат 150 души и даде сигнал, че е готов на преговори с Техеран.

В интервю за Ен Би Си Тръмп каза, че не се стреми към война с Иран, но предупреди, че ако се стигне до сблъсък, той ще доведе до "унищожение".

"Независимо от решението, което американските официални лица ще вземат, няма да позволим да бъде нарушена която и да е от границите на Иран", увери Мусави.

mediapool.bg