Кламер БГ - Новини: Иракският премиер призова за борба срещу Ал Каида, Белият дом под натиск да се намеси

Иракският премиер призова за борба срещу Ал Каида, Белият дом под натиск да се намеси

Свят

|
Пон, 06 Ян 2014г. 12:46ч.
Иракският премиер призова за борба срещу Ал Каида, Белият дом под натиск да се намеси

Иракският премиер Нури ал Малики призовава жителите и племената на Фалуджа да изгонят екстремистите от Ал Каида от града, за да се избегнат тежки сражения, съобщиха световните агенции.

Малики се обърна и към иракските войници с призив да не обстрелват жилищни райони на града. Посланието на премира бе излъчено по държавната телевизия, в момент когато десетки семейства бягат от Фалуджа, страхувайки се от евентуални големи сражения.

Според непотвърдена информация иракските сили за сигурност подготвят голямо нападение, за да си върнат завзетия град Фалуджа, разположен на 60 км западно от Багдад.

Малики обаче не каза как очаква жителите на Фалуджа да прогонят екстремистите и не е ясно дали изказването му не отразява предстояща военна операция по завземане на града, отбелязва Асошиейтед прес.

Фалуджа и провинциалната столица Рамади в доминираната от сунити провинция Анбар бе превзета миналата седмица от бойци на Ал Каида. Оттогава иракски сили се опитват да прогонят от двата града екстремистите, които са от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Според иракски източници Ал Каида вкарва оръжия от съседна Сирия.

Британският в. "Телеграф" отбелязва, че Белият дом е под засилващ се натиск да подкрепи иракското правителство в момент, когато бойци на Ал Каида бързо изпълват вакуума във властта, образувал се след оттеглянето на американските войски преди две години.

Екстремистите изглежда вече изцяло контролират град Фалуджа - мястото, където Америка претърпя най-големите си загуби в продължилата осем години война. Републиканците обвиниха Белия дом, че води Близкия изток към "стратегическо бедствие".

Те критикуват Обама за решението му да изтегли всички американски войски през декември 2011 г., без да остави там някакъв контингент, и казват, че настъпленията на екстремистите от тази седмица са трагични, но са били очаквани.

Държавният секретар Джон Кери заяви, че няма шанс американски войски да се завърнат в Ирак, но не изключи възможността американски безпилотни самолети да се включат в помощ на правителствената контраофанзива, предаде британското издание.

Но засиленото военно присъствие, съчетано с разузнавателна подкрепа от страна на ЦРУ, не се оказаха достатъчни, за да бъде изгонена Ал Каида от западната част на Ирак, отбелязва британският вестник. Бойци на Ал Каида сега контролират големи територии както в Ирак, така и в Сирия, действайки под името "Ислямска държава в Ирак и Леванта", припомня "Телеграф", цитиран от БТА.

Успоредно с военни действия в Сирия през последните две години се наблюдава придвижване на екстремисти от Ирак към Сирия. Първоначалният порив за сваляне на сирийския президент Башар Асад прерасна в религиозен конфликт, който даде нов тласък на бунтовническите действия в Ирак, отбелязва британският в. "Гардиън".

mediapool.bg