Кламер БГ - Новини: Инфекцията от Covid-19 във видинската болница се пренесе в старчески дом

Инфекцията от Covid-19 във видинската болница се пренесе в старчески дом

Коронавирус

|
Четв, 23 Апр 2020г. 12:10ч.
Инфекцията от Covid-19 във видинската болница се пренесе в старчески дом

Четирима обитатели на дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец са заразени с Covid-19. Епидемиологичното проучване е показало, че един от възрастните, които живеят в дома, е бил настанен в неврологичното отделение на видинската болница, която е огнище на зараза заради вътреболнична инфекция. Домът е поставен под карантина.

Пациентът е бил изписан от болницата и се е върнал в дома в с. Гара Орешец, а впоследствие отново е приет в лечебното заведение. При второто настаняване в болницата му е направен PCR тест и е доказано, че е с коронавирус, съобщиха от здравното министерство. Той остава за лечение в областната болница.

В дома са настанени общо 26 души, а 16 души е персоналът, който ги обслужва.

До момента са доказани още три случая на възрастни хора от дома, заразени с Covid-19, с което броят на инфектираните е общо 4. По-рано щабът срещу разпространението на болестта съобщи за три случая в старческия дом, но междувременно е излязла още една положителна проба. Изследванията обаче продължат и днес.

За цялата област Видин досега потвърдените случаи на Covid-19, включително с новите случаи в старческия дом, са 32.

Неврологичното отделение на болницата във Видин беше затворено преди десетина дни заради заразен с Covid-19 медицински персонал. По последни данни доказаните случаи на медици с коронавирус в лечебното заведение е 17 души.

Медицински сестри от болницата се оплакаха, че не са разполагали с достатъчно предпазни средства и това е довело до разпространението на инфекцията сред медицинския персонал. Прокуристът на болницата д-р Ивета Найденова отрече да има дефицит на предпазни средства и прехвърли отговорността към началниците на отделения, които били отговорни за разпределението на наличните ресурси.

Според медицинската сестра Диана Богомилова обаче част от предпазните средства като шлемове и очила са били получени в болницата прекалено късно, чак когато персоналът вече е бил заразен. Освен от липса на предпазни средства работещите в болницата се оплакаха и от липса на условия за преобличане.

В четвъртък главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира ситуацията с вътреболничните инфекции и обърна внимание, че те възникват не в отделенията, където лекуват болните с Covid-19, а в други отделения. По думите му това говори, че противоепидемичните правила не се спазват навсякъде и рискът от контакт с инфектирани пациенти се подценява.

mediapool.bg