Кламер БГ - Новини: Интерпол вече не издирва Желяз Андреев

Интерпол вече не издирва Желяз Андреев

България

|
Ср, 18 Септ 2019г. 12:24ч.
Интерпол вече не издирва Желяз Андреев

Интерпол вече не издирва българина Желяз Андреев и неговите колеги. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Червената бюлетина за Андреев в свалена от сайта на организацията.

"Червената бюлетина на Желяз Андреев и на неговите колеги са свалени от Интерпол и те вече са свободни хора. Благодаря на главния прокурор Сотир Цацаров, на МВР и на всички колеги и институции, на българското общество, които помогнаха Желяз и другите младежи да не бъдат задържани и екстрадирани в САЩ", написа Борисов.

Андреев бе арестуван през миналия април в родния му Добрич заради искане от властите в Маями да бъде екстрадиран заради разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. По случая бяха обвиняеми общо 11 българи, работили в кол-център на регистрирана в София фирма. Американските власти твърдяха, че компанията е продавала авиационни части на различни фирми, сред които и на сирийската "Сириън еър".

Младият мъж бързо бе освободен от ареста, а след задържането му последва бурна обществена реакция. В негова защита бяха организирани протести с искане да не бъде екстрадиран, тъй като се оказа, че той е работил на ниска позиция във фирмата и не е взимал решения какво и на кого да се продава.

В крайна сметка България и САЩ започнаха консултации за екстрадицията на Андреев. Малко след това главния прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма основание той да бъде изпращан в САЩ. След това Борисов обяви, че ако младият мъж все пак бъде съден, държавата ще поеме разноските по делото. Впоследствие САЩ оттеглиха искането си за екстрадиция.

mediapool.bg