Кламер БГ - Новини: Двоен ръст на мигрантите в Гърция, тенденция на покачване и у нас

Двоен ръст на мигрантите в Гърция, тенденция на покачване и у нас

България

|
Ср, 18 Септ 2019г. 12:48ч.
Двоен ръст на мигрантите в Гърция, тенденция на покачване и у нас

Двоен ръст на бежанците и мигрантите, пристигнали в Гърция, е регистриран през август. Тенценцията се обяснява с продължаващата криза в сирийсйата провинция Идлиб и опитите на Анкара да премести в провинциални градове десетки хиляди сирийски бежанци.

През последните месеци има сериозен ръст и на мигрантите към българската граница, но той не представлява сериозна заплаха към момента и е далеч от нивата на мигрантската криза преди години. Освен това центровете на Държавната агенция за бежанците и МВР са почти празни.

През август са задържани общо 331 граждани на трети страни, от които 46 на вход, 82 на изход без регистрация, а 203 лица - във вътрешността на страната. Броят им е с 11.1% повече в сравнение с предходния месец, когато е бил 298.

По-рано този месец вътрешният министър Младен Маринов отчете ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница от мигранти. По думите му българо-турската граница се охранява добре и там няма проблем. През последните седмици обаче турският президент Реджеп Ердоган показа, че смята да изкара отново на преден план споразумението с ЕС, съгласно което той задържа мигрантите на турска територия. Според него в Турция се намират повече от три и половина милиона сирийски бежанци и разходите за тях са 40 милиарда долара, докато помощта от Европейския съюз е едва шест милиарда евро.

България изгради по границата с Турция ограда, а вече е създаден и механизъм в охраната й да се включва и армията.

Двоен ръст на мигрантите в Гърция

Почти 9300 бежанци и мигранти са пристигнали в Гърция през август, като това е двойно повече в сравнение със същия месец миналата година, показват най-новите данни на европейската гранична служба Фронтекс, цитирани от гръцката телевизия Скай и БТА.

Източното Средиземноморие е единственият регион, където има увеличение на пристигащите мигранти в сравнение с 2018 г. Това показва, че границата между Турция и Гърция отново е предпочитан маршрут към Европа за трафикантите.

Показателно е, че през август в региона са пристигнали три четвърти от мигрантите. 40% от пристигналите на гръцка територия са афганистанци.

В периода януари - август тази година миграционният поток в Източното Средиземноморие е достигнал 38 313 души, с 10 процента повече от съответния период миналата година. Обратно, по централния път към Италия и по западния към Испания пристигналите мигранти не надвишават 22 хиляди души.

Гръцкото правителство вече одобри мерки за облекчаване на ситуацията с голямото струпване на мигранти по островите. Сред мерките са отмяна на правото за обжалване на отказ за предоставяне на убежище, прехвърляне на бежанци и мигранти в центрове в континентална Гърция и оказване на натиск за ускоряване на процедурата за връщане на мигранти в Турция по силата на споразумението на Анкара с ЕС.

Тенденция и в България

През последните месеци се наблюдава и тенденция за ръст на мигрантите и в България.

През август са задържани общо 331 граждани на трети страни. Броят им е с 11.1% повече в сравнение с предходния месец, когато е бил 298 лица. През юни пък задържаните са били 164 лица, става ясно от месечната статистика на МВР.

През периода януари-август 2019 г. са задържани общо 1587 граждани на трети страни.

От тях на вход на държавната граница – 299, на изход без регистрация – 343 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 945 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2018 г. (1453) се отчита увеличение с 9.2%.

През периода януари-август 2019 г. на вход са задържани 299 граждани на трети страни, от които 188 на зелена граница и 111 на ГКПП. Наблюдава се 22.7% намаление в сравнение със същия период на 2018 г. (387 лица).

Мигрантите не харесват България

Характерна за България особеност е, че продължава тенденцията да има повече задържани на изход от страната, което е индикатор, че голям брой мигранти влизат и преминават транзит през България към мечтата си за по-добър живот в Западна и Северна Европа.

Много изследвания показаха през годините, че мигрантите и бежанците не харесват стандарта на живот в България и правят всичко, за да не се задържат в нея.

Запазва се тенденцията в България да преобладават гражданите на Афганистан.

В момента в центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 405 души, а общият им капацитет е 5160.

От началото на годината 128 души са получили бежански статут, а 208 хуманитарен.

Ръст на молбите за убежище в ЕС

На този фон Европейската агенция за подкрепа на правото на убежище (EASO) съобщи, че молбите за получаване на убежище в Европейския съюз значително са се увеличили през юли.

През юли молбите са били 62 900, с 26 процента повече от тези през юни. Това е най-голямата бройка от март 2017 г. Статистиката обхваща ЕС, Норвегия и Швейцария.

Увеличаването може донякъде да бъде обяснено с факта, че през юни молбите са били много малко, посочи EASO. Независимо от това молбите през периода януари-юли са с 11 на сто повече от същия период на миналата година.

Кандидатите за убежище най-често са от Сирия, Афганистан и Венецуела - около една трета от всички лица, подаващи молби.

Европейските власти са обработили през юли 50 970 молби и са отхвърлили 65 процента от тях. Има и 455 113 молби, по които предстои решение.

Дори и да се увеличават, молбите за убежище са далеч от връхната точка, достигната през 2015-2016 г. През юли 2016 г. е имало около 120 000 молби всеки месец.

Правителствата на държавите от ЕС на няколко пъти не успяха да се договорят за обща политика по предоставянето на убежище и миграцията. Въпросът е в дневния ред на срещата на ЕС на 23 септември в Малта.

mediapool.bg