Кламер БГ - Новини: Финландската компания "Patria" e готова да произвежда бронираните си машини в България

Финландската компания "Patria" e готова да произвежда бронираните си машини в България

Интервюта

|
Пет, 05 Юли 2019г. 09:43ч.
Финландската компания "Patria" e готова да произвежда бронираните си машини в България

Финландската компания Patria Land Business Unit е готова да организира бързо производството на предлаганите от нея бронирани машини в България, ако спечели поръчката за доставка на нова техника за българските Сухопътни войски.

"През последните две години посетихме много подходящи потенциални фирми в България. Вече си сътрудничихме с някои от тях, като ТЕРЕМ по време на демонстрациите ни, организирани тук. На базата на нашия опит сме убедени, че местно производство може да бъде организирано бързо и ефективно в страната. Българските фирми са в състояние да произвеждат високо качество без компромиси с изискванията на клиентите. Машините ще бъдат проектирани във Финландия, но ще бъдат произведени тук в България", обясни президентът на компанията Теему Раити в интервю за Mediapool.

Очаква се военното министерство да поиска оферти за бронирани машини от четири компании, сред които и Patria. Бюджетът на проекта е 1.4 млрд. лева с ДДС, а едно от условията към фирмите е да привлекат и български партньори.

Според Теему Раити България има всички способности, за да произвежда бронирана машина с високо качество, а Patria вече работи по подобна схема в Полша и Хърватия.

"Patria обучава и подпомага местните партньори и компании по време на планирането, придобиването, производството и поддръжката на жизнения цикъл. Местното производство и поддръжката на жизнения цикъл ще осигури възможно най-голяма сигурност на доставките във всички ситуации. Това е добре и от гледна точка на българската икономика, защото всъщност се инвестира в собствената икономика и промишленост, а това винаги се оценява като позитивно действие на правителството, което по този начин осигурява дългосрочни ползи за икономиката и хората", обясни Теему Раити.

Г-н Раитис, какво представлява компанията Patria Land Business Unit и финландският модел на отбрана, включващ индустриално-военно сътрудничество?

Patria е доверен доставчик на услуги за поддръжка на жизнения цикъл и технологични решения свързани с отбраната, сигурността и авиацията. Като стратегически партньор на финландските сили за отбрана, компанията поддържа изцяло сигурността на обществото със сигурни доставки за отбрана. Успехът на Patria се дължи на солидния технологичен опит, придобит в продължение на десетилетия, технологичната експертиза и непрекъснато развитие на операциите.

Историята на Patria започва през 1921 г., с фабрика, която произвежда самолети по лиценз. През годините Patria произвежда минохвъргачки и транспортни средства за финландските отбранителни сили, асемблира хеликоптери и самолети. През 1970 г фокусът се измества към военните транспортни машини, като е пуснат нов камион за терен. Серийното производство на бронирани колесни машини стартира през 1984 година. Днес Patria доставя широка гама от услуги в подкрепа на жизнения цикъл на сухопътни, морски и авиационни отбранителни бизнеси.

През 1997 г. финландската държавата консолидира отбранителната индустрия, като създава Patria. Дългосрочното стратегическо военно-промишлено сътрудничество е ядрото на финландския модел за отбрана, при който военно технически задачи се прехвърлят на индустрията, съгласно концепцията: "войниците действат, а индустрията се грижи за оборудването". Финландският модел постигна много ниски разходи за отбрана.

Разходите за отбрана във Финландия са 1.3% от БВП, като същевременно 1/3 от бюджета се използва за закупуване на нова военна техника, без да се прави компромис с военната мощ на нацията. Сътрудничеството между военните и индустрията е икономически много ефективен модел. Това би било и отлично решение за България.

Поради историческото си и географско местоположение, Финландия е развила своя модел на отбрана използвайки предимствата на модерния запад и традиционните източни технологии.

Процедурата за придобиване на бойни машини за пехотата продължава. Искането за предложения (RFP) би трябвало да бъде изпратено до края на месеца. Какви са предимствата на вашето предложение?

Ако трябва да отговоря с прости думи, нашето решение е: най-добър продукт и подход за местно производство. Нашият опит и know-how в трансфера на технологии и нашата 100-годишна история в отбранителната индустрия ни прави силен конкурент. Технологията на Patria AMV вече е трансферирана в четири страни Полша, Словения, Хърватска и Южна Африка.

Patria AMV е един от основните експортни продукти на Patria. Понастоящем компанията има договори за повече от 1600 машини по света. Най-силната част от нашата оферта е изключително добрият баланс между качество и представяне спрямо цената за придобиване и разходите за поддръжка през целия жизнен цикъл.

Съвременните предизвикателства на бойното поле създават необходимост от голяма тактическа и оперативна гъвкавост, като едновременно с това гарантират защитата на войниците. Patria AMV е модерна, доказана в бой машина с отлични качества. Благодарение на модулната си конструкция машините могат ефикасно да бъдат модифицирани според нуждите на българските войници.

Днес големите договори за отбрана все повече изискват трансфер на технологии и местно производство. Ние осъзнахме това още преди десетилетия. Ние сме проектирали оборудването, така че нашата оферта отговаря на тези изисквания, позволява нискорисков трансфер на технологии и ефективно местно производство, което предлагаме на България. Нашата компания е разработила и многократно е внедрила програми за трансфер на технологии – ние имаме най-богат опит и референции в тази сфера.

Patria обучава и подпомага местните партньори и компании по време на планирането, придобиването, производството и поддръжката на жизнения цикъл. Местното производство и поддръжката на жизнения цикъл ще осигури възможно най-голяма сигурност на доставките във всички ситуации. Това е добре и от гледна точка на българската икономика, защото всъщност се инвестира в собствената икономика и промишленост, а това винаги се оценява като позитивно действие на правителството, което по този начин осигурява дългосрочни ползи за икономиката и хората. Трансферът на технологии е национален актив с висока стойност.

Готова ли е българската индустрия да поеме трансфера на технологии?

Ситуацията в България е същата, каквато беше в Полша, когато започнахме съвместната си работа там.

България има всички способности, за да произвежда бронирана машина с високо качество. Patria вече работи по тази схема в други източноевропейски страни - Полша и Хърватия.

Истинска история на успеха е полската фабрика Rosomak S.A., която произвежда бронирани бойни машини за полската армия. Rosomak S.A. е държавна компания, собственост на полското министерство на отбраната. Rosomak S.A ремонтираше стари бойни разузнавателни машини, леки бронирани машини и бойни танкове. След като сключиха договор с Patria, днес вече са произвели 750 модулни бронирани машина 8x8, а договорените са 1000. Междувременно, докато обучавахме полски работници във Финландия, фабриката в Катовице беше обновена и превърната в модерен завод.

Когато преди 15 години стартира полското производство, работилниците бяха стари, но само за няколко месеца бяха напълно обновени в чисто нова модерна продуктова линия. Полските бронирани машини представляват най-големия дял от общата продукция на бронирани машини. Повече от 100 полски компании с повече от 3500 работници са ангажирани с доставката на различни компоненти, въоръжение, броня и др. Rosomak S.A. наема пряко 400 души. Планираме да предложим на България същата схема като в Полша. Полският опит показва, че това е правилният път.

През последните две години посетихме много подходящи потенциални фирми в България. Вече си сътрудничихме с някои от тях - например ТЕРЕМ по време на демонстрациите ни, организирани тук. На базата на нашия опит сме убедени, че местно производство може да бъде организирано бързо и ефективно в страната. Българските фирми са в състояние да произвеждат високо качество без компромиси с изискванията на клиентите. Машините ще бъдат проектирани във Финландия, но ще бъдат произведени тук в България.

Как оценявате конкуренцията в процедурата?

Добре е за България, че толкова много големи международни компании се интересуват от модернизацията на Сухопътни войски. Конкуренцията изисква всички участници да предложат най-доброто от себе си. Очакваме искането за предложения (RFP) на българското правителство, за да разработим нашето предложение.

На базата на нашия опит сме убедени, че Patria AMV 8x8 е най-добрата платформа за войниците и е финансово оптимално решение за България. Ще продължим да работим усилено и да предоставяме специфични решения, свързани с изискванията на българската армия.

mediapool.bg