Кламер БГ - Новини: Инициативният комитет на Панов: Очакваме подкрепа от демократичната общност

Инициативният комитет на Панов: Очакваме подкрепа от демократичната общност

България

|
Пон, 04 Окт 2021г. 19:46ч.
Инициативният комитет на Панов: Очакваме подкрепа от демократичната общност

Инициативният комитет на Панов: Очакваме подкрепа от демократичната общност

Очакваме подкрепа от демократичната общност, наблягаме на демократичната общност и на тези, които са доказали принадлежност към тези идеи, каза пред журналисти Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", който е председател на Инициативния комитет, издигнал двойката Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за президент и вицепрезидент.

Надяваме се, че партиите от демократичната общност, които са издигнали за своя ценност правосъдието и върховенството на правото, ще имат възможност и желание да подкрепят кандидатурите, защото това трябва да са и техни цели, посочи Величков.

Според него могат да се водят разговори с всяка партия, която споделя тези идеи. До момента никой не ни е търсил от нито една партия, допълни той. Очаква се от "Демократична България" да обявят официално подкрепата си в следващите дни.

Комитетът внесе документи за участие в изборите в ЦИК. Това стана около половин час преди крайният срок за регистрация да изтече.

По думите на Величков целта на участието на Панов и Касимова-Моасе във вота за президент е "да вдигнем високо темата за справедливостта, върховенството на правото и демокрацията, запазване духа на парламентаризма в държавата и да превърнем това в централна тема на президентската кампания".

Влизаме с големи надежди в тази кампания, посочи той.

Според него в дебата трябва да се включат всички сериозни кандидати за президент и да обяснят как ще уплътнят дадените им от конституцията правомощия за реалните промени в съдебната система, как да се осигури независимостта на съда, върховенството на правото в България.

Нашата теза винаги е била, че без да се изчисти правосъдието, нищо друго в държавата не може да заработи. Колкото и пари да се съберат, те ще бъдат откраднати, когато може да има престъпление без наказание, посочи Величков.

По думите му моментът за този дебат е настъпил, надяват се да бъде централен и в кампанията за парламентарните избори. Величков смята, че тонът в кампанията за президент ще повлияе и в кампанията за парламент и ще доведе до ангажименти на политическите сили.

mediapool.bg