Кламер БГ - Новини: Кирил Петков: Бих поел отговорността да стана премиер

Кирил Петков: Бих поел отговорността да стана премиер

България

|
Вт, 05 Окт 2021г. 09:29ч.
Кирил Петков: Бих поел отговорността да стана премиер

Кирил Петков: Бих поел отговорността да стана премиер

"Аз бих поел отговорността да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята "едни наши хора на едни позиции", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш служебен министър Кирил Петков пред Нова ТВ.

"Ние не държим всичко да е от нас. Ще седем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация", посочи той.

По думите на Петков е време "да вкараме експертиза и знания и държавата тя да тръгне напред". "Ние няма да спънем никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас", посочи той.

На въпрос с кого биха управлявали от "Продължаваме промяната" след изборите, Петков отговори:

"Ние сме абсолютно наясно, че бъдещото управление ще е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис. За ИТН вратата също ще бъде отворена. Отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, инвестиции в образованието и здравеопазването. Не ни е чак толкова важно, колкото на тях, бюджетът да бъде на плюс. Ние не влизаме в политиката с его - слагаме интереса над нашите лични чувства. Това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН".

От ПП вече са заявявали, че са готови да си партнират след изборите с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и дори предложиха разговорите за бъдещото управление да започнат преди изборите.

"Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев трябва да остане на поста си", каза Петков по повод това, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се включи в надпреварата за президентския пост.

Петков засегна и темата с „Досиетата Пандора”. „Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е нисък - трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци, и то легално”, обясни той.

На въпрос за канадското гражданство, Петков отговори: „Аз вярвам, че важният момент в казуса е 21 април. Конституцията е спазена. Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация”.

"Бих се разочаровал, ако оттук нататък българи в чужбина, които правят всичко възможно да се върнат у нас, нямат право да влизат в управлението, докато не се приемат бележките от чуждите страни. Това за мен ще е леко предаване на суверенитета", посочи още Петков.

mediapool.bg