Кламер БГ - Новини: Имотният регистър предупреди, че предстоят опашки, половината служители не са работа

Имотният регистър предупреди, че предстоят опашки, половината служители не са работа

България

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 17:21ч.
Имотният регистър предупреди, че предстоят опашки, половината служители не са работа

Половината служители на Имотния регистър са заразени с коронавирус или поставени под карантина заради контакт с болен, съобщиха от Агенцията по вписванията. Заради многото остъстващи се налага реорганизация на работата, което пък води до забавяне в обслужването. В понеделник е имало опашки, а това вероятно ще продължи и в следващите дни, тъй като на фона на отсъстващите служители, имотните сделки се увеличават.

"Агенция по вписванията предупреждава, че в идните дни, на база отчетената тенденция, е възможно да има забавяне при обслужването в офисите на службите по вписванията", пише в съобщението им.

Проблемът с болните и отсъстващи служители е повсеместен. Към момента от агенцията не могат да кажат каква част от работещите там са с коронавирус, тъй като не всички са подали болничните си.

"Почти всеки ден се налага карантиниране на служители на службите по вписванията в малките населени места. Тече процес по динамична реорганизация и се командироват служители от близките по район служби от по-големите градове. Целта на агенцията е да не спира работата на службите по вписванията", пишат от институцията.

Имотният регистър почти няма електронни услуги. Там масово се работи на гише – документите по сделки се дават първо на тези служители, а след това се обработват от други. Заради намаления състав в понеделник в София е имало само двама служители на гише.

Причините за липсата на електронни услуги са нормативни. В момента на на сайта на правосъдното министерство е качен проект на постановление, с чието приемане трябва да се даде възможност поне част от справките да се правят електронно. Не е ясно обаче колко време ще отнеме това.

mediapool.bg