Кламер БГ - Новини: Заради теч в склад за стари пестициди в Искър се проверява водата в града

Заради теч в склад за стари пестициди в Искър се проверява водата в града

България

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 18:25ч.
Заради теч в склад за стари пестициди в Искър се проверява водата в града

Да се анализира водата в мрежата на град Искър заради открит теч в склад със загробени излезли от употреба препарати за растителна защита в населеното място е наредила Регионалната екоинспекция в Плевен, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник.

Проверката трябва да покаже дали течът на вода в склада за опасните вещества не е довел до замърсяване на подпочвените води в региона, а от тях да са попаднали и във водоснабдителната мрежа на града.

Старите, полуразрушени складови помещения с пестицидите са били посетени от екоминистъра Емил Димитров.

Течът на вода е бил открит след приключване на разчистването на излезлите от употреба препарати, които се преопаковат и се транспортират за обезвреждане по договор с фирма. Част от тези и други опасни отпадъци са били смесени с пръст и земни маси. Установено е било, че водоснабдяването на сградата не е било спряно от местното ВиК и незатапена тръба изливала вода в основите на склада. Водата е била в контакт с пестицидите, които по предварителни данни са над 12 тона.

Това според ековедомството е създало непосредствена опасност за здравето на хората.

Но ВиК Искър е наредено да спре подаването на вода към сградата, което е направено и ще се анализира водата в градската водоснабдителна мрежа.

От екоминистерството припомнят, че правителството отпусна 10 млн. лв. за обезвреждане на около 1100 т стари пестициди до края на годината. Това се извършва от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда като препаратите се изпращат във Франция.

mediapool.bg