Кламер БГ - Новини: Обсъжданите регулации на ипотечните заеми носят нереални очаквания

Обсъжданите регулации на ипотечните заеми носят нереални очаквания

Имоти

|
Вт, 18 Фев 2014г. 12:04ч.
Обсъжданите регулации на ипотечните заеми носят нереални очаквания

Дебатите около промените в регулацията на кредитната дейност в страната създават объркване и завишени очаквания у потребителите, смятат от консултантската компания "Кредит Център", която във вторник разпространи месечния си анализ на кредитния пазар.

Според доклада, предвижданите промени са позитивни и в посока защита на потребителите, но политическото говорене, неясните послания и пресилени прогнози карат потребителите да си създават очаквания, които реално няма да се случат.

"Много хора с намерения да изтеглят заем за покупка на жилище ни питат кога ще влязат в сила готвените промени и как точно ще се отразят на офертите им за кредит. Дискусиите ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите, за кои кредити ще важи и т.н. объркват потребителите и ги карат да се чувстват несигурни в кредитната си сделка”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център" "В същото време някои банки премахнаха най-спорната такса – тази за предсрочно погасяване още преди да са приети промените, за да отговорят на очакванията на клиентите си”, добавя той.

Според кредитните консултанти и в момента на пазара могат да се намерят кредитни продукти, които да отговорят на изискванията на клиентите за прозрачност на лихвите и липса на много и неясни такси и комисионни. Въпреки това промените в резултат на изискванията на евродирективата за ипотечните кредити ще направят пазара по-конкурентен, по-достъпен и по-нискорисков за клиентите.

Според Тихомир Тошев очакванията, че лихвите по кредитите ще скочат като резултат от промените, няма да се сбъднат. По-скоро ще се появят нови продукти, които ще отговарят на определени точки от европейската директива за ипотечните кредити. Към момента други съществени тенденции на пазара на ипотечно и потребителско кредитиране не се наблюдават, смятат от "Кредит Център". Консултантът посочва, че банките удължиха зимните си промоции, а лихвите остават стабилни.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през януари е 36 372 евро, което е сравнително добър показател за традиционно пасивния януари, сочи анализът на пазара. Левът става основна валута за теглене на заем. През януари 2014 г. 87% от всички взети кредити са в българска валута.

Най-голям е средният размер в столицата – малко над 44 000 евро, а най-нисък сред големите градове – в Пловдив – под 20 000 евро. В Бургас кредитите, изтеглени в български пари, са 90% от всички, а в София техният дял е 70%. Във Варна средният размер на изтеглените през януари кредити е малко под 30 000 евро, а съотношението евро-лева е 13-87, според изнесените данни.

Най-активни продължават да са кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. Те представляват над 52% от всички кредитополучатели през първия месец на 2014 година, посочват от Кредит Център. Хората между 36 и 45 години заемат дял от 30% от всички потребители. Най-младите – тези между 18 и 25 г., представляват 8.6% от клиентите, като приблизително сходен е делът на най-възрастните – над 45-годишна възраст.

ЯЬЪМежду 10 000 и 30 000 евро е най-често тегленият кредит през януари – той е бил избран от повече от 50% от кредитополучателите. Вторият най-популярен кредит през януари е този между 30 000 и 50 000 евро – избират го около 1/4 от хората. Заем над 90 000 евро теглят 3.7% от потребителите, а минимален кредит до 10 000 евро е изборът на близо 9% от всички потребители, посочват още от Кредит Център.

Покупката на жилище е мотивът за 98.3% от хората, решили да пристъпят към изтегляне на ипотечен кредит. За лично ползване са останалите 1.7% от изтеглените през януари заеми.

Най-често срещаният срок за погасяване на кредита остава този между 16 и 20 години – 42% от хората избират него. Следва го периодът между 21 и 25 години, какъвто са изтеглили над 32% от клиентите през януари. Понижение с около 1% се забелязва при хората, решили да изберат дълъг срок на погасяване от над 30 години.

Около 30% от потребителите избират да финансират с кредит между 70% и 80% от стойността на покупката си. Други 28% решават да покрият между 60% и 70% от цената с външно финансиране. С кредит от 90% до 100% от стойността покупката си ще покрият около 3% от потребителите през януари, посочват още от "Кредит Център".

mediapool.bg