Кламер БГ - Новини: НСИ отчете 80% ръст на разрешителните за жилища на годишна база

НСИ отчете 80% ръст на разрешителните за жилища на годишна база

Имоти

|
Ср, 07 Май 2014г. 18:16ч.
НСИ отчете 80% ръст на разрешителните за жилища на годишна база

Слабо възстановяване на сградното строителство, което беше замряло през последните години заради финансовата криза и отлива на инвеститори, сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината.

Издадените разрешения за строеж на нови жилища са нараснали с над 80% през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2013 г. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите Бургас (856), Варна (699), София (671), Пловдив (343), Стара Загора (136),

При строителството на офис и други сгради, които са за производствени, търговски, транспортни, просветни, културни, спортни нужди, както и хотели, НСИ отчита също ръст на годишна база, макар и с по-малки темпове. При административните сгради увеличението е с 38%, докато при другите сгради ръстът е незначителен с близо 2% на годишна база.

От "политически трикове преди изборите", "пълен застой", "има нещо вярно" до раздвижване на пазара, бяха коментарите от страна на предприемачи, строители и брокери на имоти, които Mediapool помоли за коментар.

"Няма полъх за раздвижване в сградното строителство, за разлика от инфраструктурното", каза Николай Галчев, управител на "Галчев груп". По думите му жилищното строителство продължава да е в застой.

"Няма бум в жилищното строителство, не може да се говори дори за съживяване, въпреки че всички се надяваме на това", коментира Калин Балкански, собственик на едноименната фирма. Според него сериозни промени в жилищното строителство няма. Леко покачване може да се отчете, но то е защото е било на дъното през миналата година.

Собственикът на "Бокар" Егмонт Якимов вижда началото на възстановяване на жилищното строителство. Той се надява това да не е временна тенденция, а да се превърне в трайна. Аргументите му са, че на пазара качествените жилища са се изчерпали и много предприемачи, които са били замразили проектите си, сега ги довършват, а други започват нови. Якимов също работи по нови жилищни сгради и дори има продажби на зелено, нещо което беше забравено през последните години.

Определено има раздвижване в жилищното строителство в Бургас, коментира Румяна Георгиева, собственик на агенцията за имоти "Инфомакс", която работи по Южното Черноморие. Причините според нея са, че голяма част от руснаците и украинците предпочитат да инвестират във втори дом в града или в малките градчета в близост до областния център. По думите й новата хит дестинация в момента е Черноморец, който се намира по средата на пътя между Бургас и Созопол. Причината е, че там все още има свободни места на първа линия до морето. Освен руснаците в последно време и българите са започнали да купуват жилища в Бургас, отчита още Георгиева.

Жилищни сгради

Издадените разрешения за строеж през първото тримесечие на 2014 г. Все още са далеч от пиковите стойности през 2007 г., но дават доза оптимизъм, че нещата вървят към подобрение.

В периода януари – март 2014 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1015 жилищни сгради с 3392 жилища в тях и с 466 109 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на НСИ.

За сравнение през третото тримесечие на 2007 г., когато е пикът на издадените разрешения за строеж, общините са издали разрешителни за строеж на три пъти повече жилищни сгради – 3110, с шест пъти повече жилища в тях – 18 050 и с над 2 млн. кв.м РЗП, по данни на НСИ.

Все пак спрямо първото тримесечие на 2013 г. издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради през тази година се увеличават с 32.9%, жилищата в тях с 80.7%, а разгърнатата застроена площ с 69%, отчита НСИ.

Традиционно морските и големите градове остават основните за строителство на жилища. Най-голям брой строителни разрешения на нови жилищни сгради са издадени в областите Бургас (202), Пловдив (121), София (102), Варна (73) и Стара Загора (53). Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите Бургас (856), Варна (699), София (671), Пловдив (343), Стара Загора (136), сочат данните на НСИ.

Според тях през първите три месеца на годината е започнал строежът на 504 жилищни сгради с 1616 жилища в тях и с 226 717 кв. м обща застроена площ.

В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 26.3%, жилищата в тях - с 6.8%, а разгънатата им застроена площ е повече с 21.9%.

Строителството на най-голям брой нови сгради е започнало в областите Бургас - 98

жилищни и 45 други сгради, Пловдив - 87 жилищни, 5 административни и 44 други сгради, Стара Загора - 42 жилищни, 5 административни и 46 други сгради, Варна - 40 жилищни и 15 други сгради; София - 35 жилищни и 13 други сгради.

Административни сгради

През първото тримесечие на 2014 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 44 административни сгради (офиси) с 23 510 кв. м РЗП.

В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. издадените строителни разрешения на административни сгради са със 37.5% повече, като разгърнатата им застроена площ нараства с 38.1%.

През първото тримесечие на 2014 г. е започнал строежът на 30 офис сгради с 9888 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите административни сгради са повече с 25%, но общата им застроена площ бележи спад от 55.1%, сочат данните на НСИ.

В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. броят на започнатите административни сгради се увеличава с 36.4%, а тяхната РЗП – с 16.5%.

Други сгради

През първото тримесечие на годината местните администрации са издали разрешителни за строеж на 917 други сгради с 466 244 кв. м РЗП.

В други сгради НСИ отчита всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности - производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване като хотели, мотели, почивни домове и хижи.

В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. издадените разрешителни за строеж на други административни сгради растат с 1.6%, а на РЗП им с 1.9%.

През първото тримесечие на 2014 г. е започнал строежът на 446 други сгради с 259 433 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите други сгради намалява с 25.9%, както и тяхната РЗП - с 43.5%.

Спрямо първото тримесечие на 2013 г. нарастване се наблюдава и на броя на започнатите други видове сгради с 25.6% и на общата им застроена площ - с 48.5%.

mediapool.bg