Кламер БГ - Новини: Имитиращите продукти - от днес на отделен щанд

Имитиращите продукти - от днес на отделен щанд

България

|
Пон, 14 Ян 2019г. 12:50ч.
Имитиращите продукти - от днес на отделен щанд

Хранителните продукти, имитиращи млечните, от днес трябва да бъдат предлагани само с опаковка и на отделни щандове от млечните продукти.

Щандовете за имитиращи продукти трябва да бъдат специално обозначени.

Предварителното опаковане ще се извършва само от производителя. На етикетите с големи букви трябва да пише, че продуктът е имитиращ. Ясно трябва да е посочена и заместващата съставка - растителна мазнина или протеин от немлечен продукт, както и нейното количество.

Неотговарящите на изискванията продукти трябва да се изтеглят от търговската мрежа, а за спазването на правилата ще следят проверяващи от Българската агенция по безопасност на храните.

Новата наредба влезе в сила в средата на миналата година, но имаше гратисен срок за прилагането й.

Според данните на статистиката на всеки тон произведено българско масло се падат три пъти по-големи количества вносно палмово масло.

В последните няколко години българите все повече купуват продукти с палмово масло. За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина. Проблемът с този вид мазнини е, че се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма.

Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като обикновеният потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ. Според млекари сиренето, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт. Експерти твърдят, че реалната цена на сиренето трябва да започва от минимум 5.50 лева, но ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.

mediapool.bg